JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dotnet Framework möter Java
Microsofts olika operativsystem övergår alltmer till att använda en gemensam körmiljö à la Java.Miljön heter Dotnet framework och kommer precis som Java att finnas i framtidens mobilterminaler.
Ett användar-OS och ett RTOS krävs för att bygga en mobilhanddator. Men det kommer faktiskt också att finnas ett tredje OS i framtidens mobiltelefoner: Java.

I år kommer det att levereras 100 miljoner mobiltelefoner med inbyggd javamaskin. Och om några år kommer alla mobiltelefoner att levereras med javamaskiner, tror analysföretaget Arc group.

- Alla våra kunder vill ha Java, bekräftar Eva Skoglund, produktmarknadschef på Enea OSE.

Poängen med Java är portabiliteten. En javamaskin är ett program som fungerar som ett operativsystem i operativsystemet. Alla operativsystem med en javamaskin kan köra javaprogram.

Det kommer att finnas många mobilplattformar. Det går att utveckla användarprogram för dem separat. Men marknaden för javaprogram som kan köras på dem alla är mycket större och därmed potentiellt mycket intressantare.

Mobiltellefontillverkarna anser att detta gör det värt att offra de 512 kbyte
i fotavtryck som javamaskiner och programbibliotek tar upp i den speciella javaprofil som används i mobiltelefoner, mobile information device profile (Midp).

Också Microsofts Windows CE kan levereras med javamaskin. Men Microsoft har dessutom ett eget fullvärdigt alternativ till javaplattformen. Det heter Dotnet framework. Programspråket som används heter C# (C sharp, ciss på svenska) och liknar Java. Den grundläggande poängen är densamma som för Java: att ett och samma program kan exekveras i olika operativsystem.

Nedskalad version

Microsoft ska använda Dotnet framework för att skapa portabilitet mellan sina egna operativsystem. Dotnet framework finns idag för Windows 98, Me, 2000 och XP. Och det kommer att finnas för CE
i en nedskalad version kallad Dotnet compact framework.

Microsofts utvecklingspaket Visual studio kommer att stödja Windows CE.

Dotnet framework betyder i förlängningen att Visual studio-programmeraren kan skriva ett program och sedan enkelt kompilera det för att fungera på samtliga Microsofts plattformar.

Internetprotokollen som används
för Microsofts Dotnet-tjänster. - XML, Soap, WSDL och Uddi - kommer att implementeras i Dotnet framework. Detsamma gäller klient- och serverprogrammen.

Nya webbtjänstimplementationer kan därmed snabbt sjösättas parallellt på Microsofts samtliga plattformar. Det är därför Microsoft ofta nämner webbtjänster och Dotnet framework i samma andetag.

Det finns skillnader mellan javaplattformen och Dotnet framework. Skillnaderna utfaller enligt Microsoft till Microsofts fördel när det gäller till exempel skalbarhet och snabbhet.

- Java i inbyggda system handlar idag typiskt om små applet-program. Jag tror att det vi kommer att få se i rika terminaler kommer att ställa större krav på körmiljön än så, säger Magnus Ahlberg, produktchef för Pocket PC.

Java får å andra sidan allt mer stöd av elektroniktillverkarna. Processorer som Arm och Arc kompletteras med instruktioner för javas maskinspråk bytekod.

Det finns ett dussintal sådana processorer, bland dem svenska Imsys javaprocessor Cjip. Liknande stöd har ännu inte annonserats för Dotnet framworks maskinspråk IL (intermediary language).

Idag upplever vi Java mest i form av små appletar som gör grafik i webbläsaren. Den första tilllämpningen av Java i de japanska nallarna är för spel och grafik. Men javaprogram i mobiltelefonerna - midlettar - kommer att få en mer generell användning. Liknande den som Microsoft planerar för sitt Dotnet framework.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)