JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brist på radiokonstruktörer och kvinnor lamslår Sverige!

Vem vill bli ingenjör? Mest grabbar, om vi ska tro en doktorsavhandling från 1997. Ett annat problem som vi brottades med detta år var den skriande bristen på analogkonstruktörer.
"En ingenjör vill alla ha och bebin allra mest, och kan han inte få en ingenjör så vill han ha en häst!"

Så skaldade inte alls Barbro Lindgren i sin bästsäljare "Vilda bebin får en hund". Ej heller i Elektroniktidningen 1997 skrev vi så, men trots det var det god efterfrågan på ingenjörer.

Men de som ville bli ingenjörer var i vanlig ordning inte kvinnor. Inte särskilt många av dem, i alla fall. Detta ledde till att 250 elektronikingenjörer om året fick psykiska bekymmer. Allt enligt en doktorsavhandling av Gunnel Hensing vid avdelningen för socialmedicin vid Hälsouniversitetet i Linköping. Frånvaro på grund av depressioner, ångestsjukdomar, alkoholproblem och krisreaktioner blir följden av könsmässig snedfördelning på arbetet.

Brist på kunniga lärare

Professor Håkan Olsson på KTH fastnade i moment 22 när han ville åtgärda bristen på analogkonstruktörer genom att utbilda fler teknologer med den inriktningen. Till detta krävs lärare som är duktiga på analogkonstruktion. Sådana var svårt att hitta, eftersom det, just det, var brist på analogkonstruktörer, och industrin dammsugit upp alla radiokunniga forskarbegåvningar.

Elektroniktidningens platsannonser ropade efter konstruktörer, projektledare och utvecklingsingenjörer. Kvalitetstänkandet hade slagit igenom på allvar i organisationerna, och tjänster som kvalitetsingenjör, provningsingenjör och verifieringsansvarig fanns också utannonserade.

Mekanik- och elektronikkonstruktörer som tröttnat på asfalten i storstaden kunde söka sig till Vikmanshyttan i Dalarna.

Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)