JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hägrande fabriksplaner över hela Sverige

Många kände sig kallade men ingen blev utvald. Sandvikens, Östergötlands och Uddevallas förhoppningar om en halvledarfabrik blev inget annat än en dröm.
Hetaste kandidaten till att få en halvledarfabrik i miljardklassen var Sandviken. Platsen var utpekad och näringsdepartementet jobbade på att ordna finansieringen. Haken var bara den att man inte kunde erbjuda Atmel särskilt stora subventioner. Samtidigt konkurrerade flera regioner i världen om den nya fabriken. Asien var hett och Atmel saknade en fabrik i regionen. Ett annat alternativ var att bygga ut i franska Rousset där man redan hade tillverkning.

I Sverige försökte man fixa så gott det gick, en av manövrarna var att flytta byggplatsen 16 kilometer till Hofors kommun som låg inom ett bättre stödområde. Men trots alla försök rann planerna sakta ut i sanden, dessutom kom asienkrisen som sänkte både halvledarmarknaden och Atmels vinst.

Fabriksplaner i Östergötland

I Östergötland var det österrikiska AMS som hägrade. Betet var regionens industri och god tillgång på kompetent personal. Planerna var inte lika konkreta och högtflygande, man hoppades på en mindre fabrik för asicar med cirka 200 anställda. Inte heller där gick man i mål.

I den tidigare varvsstaden Uddevalla suktade man också efter en halvledarindustri som skulle skapa nya jobb. Här var närheten till Chalmers ett dragplåster och man inriktade sig på en mindre fabrik för specialkretsar inom till exempel opto- eller mikromekanikområdet. Arbetet med att locka någon tillverkare att etablera sig har ännu inte gett någon utdelning.

Istället är det Stockholm som dragit det längsta strået. Där har Ericsson investerat miljardbelopp i sin Kistafabrik och ADC liksom Optillion färdigställer precis var sin fabrik i halvmiljardklassen för tillverkning av optokretsar.

På ritbordet också finska Okmeteics fabrik. Den ska placeras någon stans i Östergötland och tillverka kiselkarbidsubstrat.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)