JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Många nykläckta nätverksföretag

1998 var året när de svenska nätverksförtagen började synas i media. Det gäller bland annat Dynarc, Net Insight, Qeyton och Switchcore.
Optimismen i de nystartade nätverksföretagen gick inte att ta miste på. Företagens tekniker var sprungna ur olika forskningsprojekt, bäst
i klassen och nu skulle världen erövras. En av de första åtgärderna var att öppna kontor i USA.

Switchcore, som från början hette Netcore, startade i Lund och bygger på ett forskningsprojekt mellan Ericsson, Saab Dynamics och universiteten i Lund och Linköping. Företaget satsade från början på ATM-kretsar men svängde efter ett drygt halvår över till Gigabit Ethernet. De första kompletta chipsen släpptes våren 2000. Flaggskeppet var CXE-16, världens första 16-kanalers enchipsväxel för Gigabit Ethernet. En del tekniska problem sinkade dock försäljningen men idag ingår kretsarna bland annat i Intels portfölj och försäljning har sakta kommit i gång.

DTM skulle frälsa världen

Net Insight och Dynarc ville båda frälsa världen med kommunikationstekniken DTM. Den bygger på smart överföring av stora mängder data mellan olika nätsegment. Finessen är att dataflödet aldrig går in i noderna och analyseras. Istället kretskopplas datapaketen runt dem. Problemet var bara att DTM inte var någon standard och att företagen hade olika uppfattning om hur den skulle se ut.

På sommaren 1998 hoppar ett antal personer av från Ericsson och startar Chordnet Systems, sedermera omdöpt till Qeyton. Företaget ska utveckla våglängdsmultiplexerade system för stadsnät. Området är fortfarande jungfruligt och på Ericsson fokuserar man på långdistansnäten. Stadsnäten kräver enklare och därmed billigare lösningar med kortare räckvidd.

I maj 2000 köptes Qeyton av Cisco för rekordsumman sju miljarder kronor medan de andra företagen kämpar vidare för att överleva. Alla har tvingats minska personalen och närmast konkurs har Dynarc varit som bantades kraftigt under rekonstruktionen i början av året.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)