JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Millennieskiftet årets icke-nyhet

När Champagnen var urdrucken och fyrverkerierna slocknat kunde man konstatera att det mesta fungerade trots att 1999 hade blivit 2000.
Rapporterna om inbyggda system som löpte amok lyste med sin frånvaro - larm, inpasseringssystem, trafikljus, butikskassor, bensinpumpar samt all tänkbar vardagselektronik och industriutrusning fortsatte att göra tjänst som om ingenting hade hänt.

Men så hade stora summor spenderats på att ställa om alla system - 1998 uppskattades kostnaden i Sverige till 250 miljoner kronor, en summa som växte med tiden. Växte gjorde även konsultföretagen. "Y2K-frågan gjorde konsultbranschen fet, det lönade sig att vara domedagsprofet" skaldade Elektroniktidningen i 1999-års sista tidning.

Svårt hitta inbyggda klockor

Farhågorna var stora inför millennieskiftet, och det fanns det fog för. Industriförbundet konstaterade 1997 att "Sekelskiftesproblemet är den största ekonomiska säkerhetsrisk som näringslivet stått inför föranledd av ett tekniskt problem". Problemet var att många system innehöll klockor som presenterade årtalet med endast två siffror, vilket innebar att "99" blev "00" på nyårsnatten. Sådana klockor kom på slutet av 70-talet och var mycket vanliga.

Framför allt berördes administrativa system där närmare 80 procent av processorerna var datumrelaterade. I inbyggda system berördes bara några få procent av processorerna - det svåra var att hitta dem.

- Alla företag som har arbetat med år 2000-frågan hävdar att de hade råkat ut för tillbud som fällt verksamheten om de inte hade gjort något, sa Industriförbundets Bo Ahnegård i en intervju i Elektroniktidningen i mars 1999.

Därför var han orolig över att 20 procent av Industriförbundets medlemsföretag ännu hade någon handlingsplan för år 2000, trots att det endast var nio månader kvar till nyårsnatten.

De flesta hann uppenbarligen ändå fixa omställningen.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)