JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hissen stannade inte

Efter flera års gastkramande spänning kunde man till sist stiga upp på morgonen den 1 januari 2000 och konstatera att hissarna fortfarande fungerade och flygplanen flög. Och med den detaljen ur vägen var det dags att kasta sig över det nya millenniets elektronikhändelser.

För Elektroniktidningens del började året med ett rejält imagebyte: chefredaktören kastade av sig skägget. Från och med nummer 5 mötte han oss - och er - välrakad och prydlig, på sin vanliga plats i ledarspalten.

För övrigt karaktäriserades året av en rad nyheter på radiofronten. Bluetooth 1.1, den första version av standarden som verkligen fungerade, skulle ha presenterats i slutet av året men sköts upp till januari 2001. Licenserna för 3G-telefoni delades ut i december, även om nätbyggnationen inte kom igång förrän året därpå, och 802.11b visade sig bli den dominerande tekniken för trådlösa datornätverk.

I nummer 14 blickade vi dock ännu längre framåt, och presenterade den fjärde generationens mobiltelefoni. Vi får 10 eller 20 Mbit/s i telefonen inom tio år, trodde både Ericssons och Nokias experter på området.

Roligast, med strikt svenska ingenjörsögon sett, var annars maj månad. I början av den lanserade Anoto sin läspenna med medföljande specialpapper, och några veckor senare regnade pengarna över två teknikföretag. Cisco köpte Qeyton och ADC köpte Altitun, för sju respektive åtta miljarder kronor. Så fick några ambitiösa uppfinnare sin belöning för många års slit.

Lennart Pettersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)