JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Katastrofåret 2001

2001 blev det värsta året någonsin för elektronikindustrin. För första gången någonsin gick halvledarindustrin tillbaka i stället för att öka. Flera av elektronikjättarna fick se sin omsättning nära nog halveras!

Att det skulle bli ett svårt år för industrin förstod man nog redan i början av året, men ingen hade gissat vidden av det, och Elektroniktidningen präglas ändå av försiktigt optimistiska (eller åtminstone försiktigt pessimistiska) rubriker i början av året. Ericssons kris är inte så djup. Lönsamhet på mobiltelefonerna inom ett halvår. Bluetoothmarknaden skulle ligga på 11 miljoner enheter det här året, och Ericsson skulle ha en tredjedel av den marknaden. Och vid slutet av året skulle en fjärdedel av de svenska hushållen ha bredband.

Sådana rubriker känns en smula verklighetsfrämmande idag, nästan som om de hörde till en annan tid. Den Nya Ekonomins sista dagar. Inte bara det att prognoserna inte slog in, man skulle inte ens våga ställa samma prognoser nu för ett år framåt.

Hösten blev konkursernas tid. Bluetronics, Cromtryck, Fält Elektronik, Timespace Radio, Fiberless Society och Dynarc fick alla slut på pengar. En del rekonstruerades, andra lades ned.

Men trots allt hankar sig industrin vidare och fortsätter att blicka framåt. Snabbare CMOS lovar billigare mobiltelefoner och WLAN. Och Ericsson lovar att göra sig av med bly och brom och bli miljövänliga. Och 2002 ska det vända. Det säger prognoserna.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)