JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tiden går fort när man har så roligt

Elektroniktidningen 10 år

Att vara teknikjournalist är oerhört inspirerande och tacksamt. På presskonferenser, mässor och intervjuer kan vi välja och vraka bland tekniska framsteg som det ligger många manår av forskning och utveckling bakom. Resultatet i tidningen blir kanske 2 500 tecken plus faktaruta, och så byter vi snabbt fokus till nästa grej. Tempot är högt.

Kanske är det därför vi inte upplever att tekniken utvecklas särskilt snabbt. Vi blir sällan förvånade - de verkliga genombrotten är ganska få om sanningen ska fram. Det mesta är mer evolution än revolution.

Men när man blickar tio år tillbaka som vi på "Elektroniktioåringen" just nu har anledning att göra så har det onekligen hänt en hel del. Och mycket har förstås cirklat kring mobiltelefoni på ett eller annat sätt. Det är faktiskt inte fullt tio år sedan GSM drogs igång i Sverige, och även om starten var trög så har utvecklingen sedan dess varit minst sagt fantastisk. Sällan har elektronikens mantra "mindre, snabbare och billigare" illustrerats så tydligt som av mobiltelefonin.

Ett fenomen som visserligen fanns för tio år sedan var Internet. Men att Nätet och Webben skulle bli så centrala inslag i allas vår vardag förstod vi inte då. Frågan är om vi gör det idag.

På de följande sidorna visar vi några axplock av hur vi såg världen då, när det begav sig. Allt vi höjde till skyarna blev förvisso inte succéer, och en del saker underskattade vi. Men så här i efterhand känns det som om vi ändå prickade stämningsläget.

För en sak tror vi inte har förändrats särskilt mycket - behovet av en bra tidning i Elektronik-sverige. Vi har gjort en sådan i tio år nu, och hoppas kunna fortsätta i många år framöver.

Stort tack till alla läsare, annonsörer, medarbetare och andra som bidrar till att göra detta jobb så oerhört roligt.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)