JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Thomas Eriksson
utvecklingschef på svenska uppstickaren Neonode som nyligen visade upp företagets första mobiltelefon på mässan Cebit.
Hur gick det på Cebit?
- Det gick väldigt bra, vi hade inte räknat med en sådan reaktion. När vi gav oss på att utveckla en mobiltelefon sade folk "ni är inte kloka", "det är omöjligt", men nu ser vi ett stort intresse från både operatörer, tjänsteleverantörer, användare och inte minst konkurrenter. Vi hade till exempel Sony Ericssons japanske vice vd i montern.

Vad var det ni visade upp?
- Vi visade vår första mobiltelefon N1. Den vänder sig framför allt till ungdomar, som kan utveckla och sprida egna program som de skrivit till telefonen. Det hela bygger på Microsofts Smartphone 2002 som är en specialanpassad variant av Microsofts operativsystem Windows CE 3.0. Telefonen levereras med ett utvecklingspaket, och om man är bekant med Microsofts utvecklingsmiljö så kan man snabbt komma igång att utveckla spel, viktväktarprogram eller precis vad som helst.

Minst elva företag kom till Cebit med GPRS-telefoner med färgskärm. Vad är unikt för er telefon?
- Vi har marknadens minsta telefon, den är bara 80 mm lång, ungefär som ett kreditkort. Och hela 80 procent av ytan upptas av en reflektiv färgskärm som utnyttjar vår patentsökta pekskärmsteknik. Det behövs inget framför glaset i skärmen, och det behövs ingen handpåläggning vid tillverkningen. Det gör att vi kan tillverka telefonen i Sverige, medan andra telefontillverkningen flyttar produktionen till exempelvis Kina.

När ska ni börja tillverka den?
- Vi drar igång en mindre produktion i sommar, och från och med oktober ska vi producera 30 000 exemplar i månaden. Det stora jippot blir julhandeln.

Har ni några kunder än?
- Ja. Bland annat en europeisk operatör som vill ha större volymer, och vi förhandlar just nu med att antal andra kunder.

Vad innehåller telefonen?
- Radiokretsarna är en referenskonstruktion från ett franskt företag. Vi har en Arm-processor, och vi är förmodligen de första som använder Mobile SDRAM med 1,8 V-matning i både kärnan och gränssnittet. Operativsystemet kommer från Microsoft, men vi har själva utvecklat drivrutinerna, vilket har varit ganska krävande.

Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)