JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Broadcom slår sig in på mobilmarknaden

Köper basbandsspecialisten Mobilink för 2 miljarder kronor

Broadcom köper den lilla basbandstillverkaren Mobilink, som gör kretsar för GSM och den amerikanska PCS-standarden.Därmed ger sig Broadcom in på Texas Instruments revir.
Broadcoms köp av det Kalifornienbaserade företaget med 132 anställda sker med aktiebyte till ett värde av ungefär 2 miljarder kronor. Bland de tidigare ägarna märks bland andra Ericsson med en minoritetspost.

Broadcom har gjort sig känt för att växa med företagsköp, och Mobilink blir deras 22:a köp sedan 1991. Köpet är också ett första steg in på en ny marknad för Broadcom: basbandskretsar för mobiltelefoner. Mobilinks främsta produkt är en enkrets basbandsprocessor för GSM med GPRS.

Basbandsmarknaden för mobiltelefoner domineras av Texas Instruments som ensamma har nästan hälften av marknaden. Närmaste konkurrenter är Motorola och Qualcomm med drygt 12 procent vardera. Betydligt mindre men ändå med är Intel, Agere, Infineon, Mitsubishi och Siemens.

Basband och radiodel i en krets

Tekniktrenden inom basband är att integrera basband och radiodel i en enda CMOS-krets, vilket ger stora besparingar för systemtillverkaren. Från att ha gjort detta för Bluetooth och trådlösa lokalnät för 802.11-standarden försöker tillverkarna nu integrera radio och basband även för den betydligt hårdare GSM-standarden.

Broadcom har sedan tidigare erfarenhet av enkretslösningar för Bluetooth, och dessa tar de nu med sig när de försöker armbåga sig in bland jättar och dvärgar på mobilmarknaden.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)