JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ledande lim halverar tillverkningskostnaden
Forskningsprojekt från Chalmers kan ge billigare smartkort

Ett snabbt UV-härdande lim kan halvera produktionskostnaden för smartkort.Limmet har tagits fram inom ramen för två EU-stödda projekt som drivits på Chalmers och IVF.
- Målet var att undersöka om det gick att använda UV-ljus eller mikrovågor för att snabba på härdningsprocessen, säger Johan Liu som är professor i elektronikproduktion på Chalmers.

- Vi har visat att bägge metoderna fungerar.

I det smartkort som tagits fram för att utvärdera tekniken används ett mönsterkort av polyeten och okapslade chips. Men tekniken fungerar på glasfiberlaminat som FR4 och man har också titta på att använda vanligt papper som bärare för att pressa priset i botten.

- Jag tror att det finns breda tilllämpningar för anisotropa limmer, det gäller bara att hitta dem. Tekniken blir billig och passar överallt där man behöver flexibilitet, säger Johan Liu.

Vill få igång försäljningen

För att få igång kommersialiseringen av smartkorten har Foab Elektronik i Göteborg, som deltagit i projektet, bildat ett dotterbolag kallat SHT, Smart High-Tech.

- Vi har kontakter med en kund som är intresserad av stora volymer.

Om det i så fall blir SHT som ska tillverka eller om tekniken överförs till kunden får framtiden utvisa.

Limmerna har tagits fram inom ramen för två EU-stödda projekt som bedrivits på Chalmers och IVF tillsammans med ett antal företag. Limmerna är anisotropa vilket innebär att de bara leder ström på de områden där limmet utsätts för press, det vill säga mellan chipsets anslutningspunkter och anslutningsön på mönsterkortet. Orsaken till att man valt anisotropa limmer är att de både ger förbindning mellan chipset och mönsterkortet och de fungerar som så kallad underfill. Limmet kan helt enkelt "smetas ut" på en större del av mönsterkortet vilket ger större hållfasthet.

Det finns dock en risk att komponenter kan brännas sönder om man gör fel. Problemen går att bemästra och den stora fördelen jämfört med värme, som används idag, är att härdningstiden sjunker från cirka 30 sekunder till under 1 sekund.

För att metoden med UV-ljus ska fungera krävs att limmerna har speciella initiatorer som triggar på en viss våglängd. För mikrovågsvarianten har man utvecklat en så kallad singelmodteknologi som använder en enda frekvens på 2,5 GHz-bandet. En patentansökan har lämnats in för mikrovågshärdningen av anisotropa ledande lim för smartcard baserad på singelmodtekniken.

Det anisotropa limmet innehållet små plastkulor som är pläterade med nickel och guld. Även mönsterkortet ska helst ha anslutningsöar som är guldpläterade.

Limmer anses också vara miljövänliga. Del används väldig små mängder per anslutning och dels innehåller de till största delen polymerer som kan brännas.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)