JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Storaffärer i verktygsbranschen

Mentor Graphics köper Innoveda för 1,6 miljarder kronor. Och Cadence köper Simplex för 3 miljarder. Därmed förstärks marknadsbilden av en trio i topp -Mentor, Cadence och Synopsys.
Konsolideringen går vidare inom verktyg för elektronikkonstruktion, eller EDA - Electronic Design Automation - som branschen ofta kallas. I förra veckan offentliggjordes två storaffärer, helt oberoende av varandra.

Cadence, störst på marknaden, fyller ett hål i sitt produktutbud genom att förvärva Simplex, specialist på signalintegritet, i synnerhet för kretsar med geometrier kring 0,13 μm och ännu mindre. Simplex har ett antal verktyg i denna nisch, för såväl extraktion av nödvändiga data som analys av dessa.
Köpet, till summan av 3 miljarder kronor, kan ses som ett motdrag mot Synopsys köp av Avant, som håller på att genomföras. Avant och Simplex har några av marknadens bästa verktyg för just signalintegritet.

Simplex har dessutom varit den starkast drivande kraften bakom den så kallade X-arkitekturen, kretsar med ledare i 45 graders vinkel. De första X-kretsarna ska komma ut på marknaden nästa år, och ska då bli betydligt snabbare än motsvarande kretsar med traditionell Manhattanliknande ledningsmönster. Cadence har lovat att fortsätta driva X-arkitekturen - företaget var redan innan köpet bland de 30-tal aktörer som stöttat utvecklingen.

Mentors köp av Innoveda är främst till för att stärka ställningen inom kretskortskonstruktion, en nisch där just Innoveda och Mentor haft några av de tekniskt mest avancerade programmen. Mentor kan i och med köpet erbjuda kunderna tre olika produktlinjer på området - förutom det egenutvecklade Boardstation säljer man även program från det tidigare förvärvade Veribest.

För köpesumman 1,6 miljarder kronor får man dock inte hela Innoveda. Den del som sysslar med systemkonstruktion, främst samkonstruktion av hårdvara och programvara, ingår inte. Denna del styckas av och uppstår under namnet Summit Design, vilket den minnesgode säkert känner igen som ursprungsnamnet för dessa verktyg. Här ansågs tydligen överlappet alltför stort - Mentors och Innovedas produkter har i princip gjort samma sak.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)