JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Antalet Bluetoothleverantörer krymper

Under fjolåret såldes det 9,23 miljoner kretspaket för Bluetooth, enligt Frost & Sullivan. Det är betydligt mindre än förväntat och har initierat en konsolidering bland aktörerna.
Många kretstillverkare kom med en andra generation kretsar i fjol och började samtidigt skruva upp produktionstakten. Den brist som fanns år 2000 var borta, istället präglades marknaden av överskott och priserna pressades. Antalet tillverkare minskade något och Michael Wall på Frost & Sullivan spår att den trenden förstärks i år och att det på sikt bara kommer att finnas tio större spelare.

- Även om de flesta innovationerna har kommit från små- och medelstora företag, som marknadsledarna Ericsson Microelectronics och Cambridge Silicon Radio, så börjar de stora företagen, bland annat Texas Instruments och Infineon, nu att märkas på marknaden.

De större företagens intåg har bland annat lett till sjunkande priser. Under fjolåret kostade ett kretspaket i snitt 15 dollar, vilket är betydligt lägre än året innan då pri-set låg på 25 dollar. F&S uppskattar att marknaden var värd drygt 138 miljoner dollar under fjolåret.

Vanligast var en tvåkretslösning med separata chips för basband och rf-del även om enkretslösning i CMOS ökade i popularitet.

- Långsiktigt anses enkretslösningar vara nyckel till framgång men det finns ingen universallösning som passar för alla.

- En begynnande trend under fjolåret var att det såldes något fler rf-kretsar än basbandskretsar. Det beror på att man i mobiltelefonerna utnyttjar den processorkraft som redan finns för att hantera bland annat protokollstacken. Lösningen kräver mer utvecklingsinsatser men driver ner priset för att integrera Bluetoothtekniken, säger Michael Wall.

Ericsson har nyligen spått att det i år kommer att säljas 30 till 40 miljoner kretspaket och F&S spår att den siffran har ökat till 971 miljoner år 2006.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)