JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mjukar upp SDH

Framerkrets får in många protokoll

Fjärrnätsprotokollet SDH betyder för de flesta fasta länkar utan tillstymmelse till flexibilitet. Men det håller på att ändras. Med hjälp av standarderna Virtual Concatenation och GFP, och en del egna trick för dynamisk konfigurering har Cypress gjort en framerkrets som klarar en hel del man inte är van vid från SDH. Överbokning, till exempel.
Framerkretsen är den del av linjekortet i en router där SDH-paketen skapas, det logiska gränssnittet mellan SDH och andra protokoll precis före transceivern.

En process som vanligen sker i fasta steg: En 2,4 Gbit/s SDH-förbindelse kan delas upp, konkateneras, i fyra stycken 622 Mbit/s kanaler, som i sin tur kan delas upp i fyra 155 Mbit/s kanaler.

Det innebär till exempel att om du kör Gigabit Ethernet över SDH kan du lägga två förbindelser på en SDH-kanal - men du får 400 Mbit/s i spill.

Andra generationen

En ny standard, Virtual Concatenation, tillåter däremot att du delar upp en SDH-länk i upp till 16 kanaler i valfria storlekar från 155 Mbit/s och uppåt. Denna standard har Cypress implementerat i sin nya framerkrets Posic 2GVC.

- Vi ser det här som andra generationens SDH-framer. Vi missade första generationen, men det finns en stor efterfrågan på avancerade funktioner som de saknar, säger Rich Kapusta, marknadschef för Cypress i Europa.

Cypress krets klarar av att rama in en lång rad protokoll i SDH, från Gigabit Ethernet och Fibre Channel till äldre protokoll som HDLC och ATM. Och för de protokoll som inte har inbyggt stöd finns standarden GFP (Generic Framing Procedure), ett slags öppet gränssnitt som kan användas för att paketera vilket protokoll som helst över SDH.

Men Cypress nöjer sig inte med det, utan har även lagt in funktioner för dynamisk styrning av kanalindelningen. Hur dessa funktioner kan användas är upp till linjekorttillverkaren, men Rich Kapusta ger som exempel möjligheten att lägga in fyra Gigabit Ethernetkanaler med överbokning på en 2,4 Gbit/s SDH-förbindelse. Om någon kanal närmar sig fulla kapaciteten ökas den och de andra dras ned i motsvarande grad.

Posic 2GVC kan även klassificera paketen och märka dem med en av 16 taggar, information som kan användas av linjekortets nätverksprocessor för till exempel trafikprioritering. Då avlastas processorn och kortets prestanda ökar.

Effektförbrukningen är också ett försäljningsargument.

- Posic 2GVC drar 4,5 W, vilket är mellan hälften och två tredjedelar av den typiska effektförbrukningen för sådana här kretsar, hävdar Rich Kapusta.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)