JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två antenner ger bättre 3G-mottagning

Bättre täckning, högre datahastighet, större känslighet, mindre strömförbrukning och bättre cellplaneringsmöjligheter. Det är vad amerikanska Innovics utlovar med sin första produkt, en signalbehandlingskrets för 3G-mobiler.
Förse 3G-terminalen med två antenner. Ta in alla signaler som når dessa, hur de än har studsat mot husväggar eller förvrängts runt gathörn. Extrahera mesta möjliga energi ur signalerna, och vips förbättras signal-brusförhållandet så att mobilen fungerar under betydligt sämre förhållanden än om bara en antenn används. Eftersom antennerna som mest bara är några centimeter långa så behöver inte terminalen bli särskilt mycket större än idag.

Tekniken kallas diversitet och är i sig inte ny - teorierna har många decennier på nacken. Det nya är att den nödvändiga signalbehandlingen numera ryms i en asic.

Antennerna placeras vinkelrätt mot varandra och på minst en halv våglängds inbördes avstånd. Kretsen - Condor - utnyttjar skillnader i såväl antennernas läge som signalernas polarisation (rumslig och polarisationsdiversitet).

Produkten är den första från amerikanska Innovics Wireless, ett bolag med 25 anställda som startades i december 2000.

- Flaskhalsen för 3G-användarnas upplevda kvalitet ligger i nerlänken, från basstationen till terminalen. Om inte basstationerna står väldigt tätt måste mottagningen förbättras, annars når man inte de datahastigheter som 3G utlovar, säger Babak Daneshrad, grundare och chef för Innovics.

Han hävdar att företagets teknik ger en 3G-mobil mellan 4 och 11,5 dB bättre signal-brusförhållande. Genomsnittet ligger på 7 dB. Poängen illustreras med ett exempel där signalen från en basstation bara når 25 procent av alla konventionella mottagare inom cellen, medan samma signal når 99 procent av alla mottagare som utrustats med två antenner och Innovics chips.

För mobilanvändaren ger lösningen både bättre räckvidd och längre batteritid. Vinsterna för operatörerna kan bli ännu större, eftersom de inte behöver placera basstationerna lika tätt och dessutom kan återanvända frekvenser i celler närmare varandra. Kapaciteten i ett WCDMA-nät kan fyrfaldigas om alla terminaler använder tekniken, hävdar Daneshrad.

- Vi hoppas därför att operatörerna kräver av terminaltillverkarna att vår krets ingår i de mobiler operatörerna beställer, säger han.

Kretsen tar digitaliserade indata från två antenner och levererar en digital utsignal som så långt som möjligt liknar basstationens ursprungssignal. I kretsen finns combiner och adaptrar för antennsignalerna, en så kallad rake-mottagare som bland annat jämför de olika signalerna, en egenutvecklad DSP samt två Arm-processorer som tar hand om samtalshantering, effekthantering och 3GPP-stacken. Hela chipset är gjort i vanlig 0,18 μm CMOS.

- Större delen av utvecklingsjobbet har gått åt till DSP:n. Vi har också lagt ner mycket tid på arkitekturen och hur våra algoritmer bäst delas upp på de olika hårdvaruelementen, säger Daneshrad.

De första provexemplaren ska levereras i mitten av hösten. Då ska också företagets utvecklingskort med referenskonstruktion finnas framme.

Volymproduktionen är planerad att komma igång före årsskiftet och i mars nästa år ska en version av kretsen som även klarar GPRS-terminaler finnas framme.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)