JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Socware vill säkra framtida farkoster

Forskningsbolaget Acreo får tillsammans med Linköpings universitet och Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, en halv miljon kronor av det statliga verket Vinnova för att vidareutveckla sina planer på ett kluster för elektronik för kommunikation och farkoster.
- Vi vill utöka Socware med ett regionalt nätverk i Norrköping-Linköpingsområdet. Vår styrka är att vi kan förena tre kompetenta forskargrupper. Totalt rör det sig om runt 150 personer som forskar inom bredbandselektronik, säger Magnus Danestig på Acreo.

Forskningen skulle bedrivas på Linköpings universitet, Acreo samt FOI. Förhoppningen är att klustret ska locka till sig utländska investerare, skapa nya företag och stötta de regionala elektronikföretagen.

Sedan två år är Acreo navet för Socware, ett kluster som ska höja Sveriges kompetens inom systemkretsar (SOC- system on silicon) för trådlös kommunikation och bredbandsnät. Om Magnus Danstigs planer går i lås ska det nya klustret ägna sig åt elektronik för framtida kommunikations- och farkostsystem, exempelvis system som varnar eller automatiskt undviker krockar mellan bilar. Framför allt vill man rikta in sig på kostnadseffektiva elektronikbyggsätt för bredbandiga system, adaptiva antenner, elektronik för radioaccess och signalbehandling i realtid.

Förhoppningen är att satsningen delvis ska finansieras av Vinnovas Vinnväxt-program som syftar till att stärka tillväxten i ett antal regioner. Under loppet av tio år ska verket dela ut 400 miljoner kronor. Efter en första ansökningsomgång har Vinnova har sållat bort agnarna bland 160 inkomna ansökningar och valt ut 25 projekt som får en halv miljon kronor vardera för att vidareutveckla sina förslag och komma in med en utförligare ansökan.

Bland de 25 utvalda finns förutom Acreo exempelvis Blekinge Tekniska Högskola med ett förslag om trådlösa förbindelser, IVF med en satsning på mikrovågsteknik samt Swedish LCD Center som vill skapa tillväxt inom LCD-teknik. Nästa vår bestäms vilka tio projekt som passerar nålsögat och får upp till tio miljoner kronor årligen under tio år.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)