JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acreo tar över Ericssonforskare

Staten går in och räddar en del av den forskning som Ericssonkoncernen bedrivit inom optiska nät. Det blir resultatet av en uppgörelse som Ericsson, statliga Vinnova och forskningsbolaget Acreo träffade i juni.
- På Ericssons teknikledning var man inte alls glada över beslutet att lägga ned forskningen kring topologier för optiska nät. I maj började diskussionerna med oss och Vinnova om hur man kunde rädda den biten och sedan har det gått fort, säger Acreos vd Hans Hentzell.

Resultatet av överläggningarna blev att verksamheten tas över av Acreo. Rent praktiskt kommer 14 personer från Optical Networks, ONER, i Kungens Kurva att ta sitt pick och pack och flytta till Acreos lokaler i Kista i början av augusti. Ericsson och Vinnova välsignar flytten med 12,5 miljoner kronor vardera.

För nästa år har Vinnova dessutom utlovat ytterligare 24 miljoner kronor men på Acreo bedömer man att det kommer att behövas lika mycket till. Pengar som man hoppas dra in från företag och genom EU-projekt.

- Ericsson släpper den exklusiva rätten till gruppens forskningsresultat. Vi kommer att ta kontakt med operatörer och komponenttillverkare för att starta olika samarbetsprojekt, säger Hans Hentzell.

Acreo har idag runt 30 personer som forskar kring optokomponenter. Inriktningen är lågkostnadsopto, det vill säga byggsätt och lasrar. Dessutom forskar man på specialfibrer och har ett nybyggt lab för den verksamheten i Hudiksvall.

- Med den nya gruppen såg vi möjligheter att knyta ihop flera aktiviteter vi har på gång samtidigt som vi fick in kompetens på helheten, säger Hans Hentzell.

Gruppen i Kungens Kurva leds av Gunnar Jacobsen som rekryterades för två år sedan efter det att en stor del av de anställda hoppat av och bildat Qeyton, numera Cisco Photonics. ONER fick då byggas upp på nytt och forskarna rekryterades från hela världen.
Pengarna från Ericsson och Vinnova ska bland annat användas för att bygga upp en nationell testbedd som ska förbinda Hudiksvall, Kista och Norrköping.

- Vi kör igång efter semestrarna, i slutet av september ska det finnas en verksamhetsplan och vid årsskiftet en teknisk specifikation för testbädden. Den kommer sedan att byggas upp under vintern, säger Hans Hentzell.

- Min förhoppning är att testbädden ska kunna kopplas ihop med den verksamhet vi har inom Socware på trådlösa datanät, WLAN. Ett alternativ och komplement till 3G är att dra fiber långt ut i nätet och använda WLAN för den sista biten.

Vad som kommer att hända med de 200 personer på Ericsson Optoelectronics i Kista som är varslade till mitten på november är fortfarande oklart.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)