På toppen av IT-yran, den femte maj för två år sedan, betalade telekomleverantören ADC runt åtta miljarder kronor för 45-mannaföretaget Altitun med tre år på nacken. Visserligen var det med egna och nytryckta aktier men ADC har sedan dess pumpat in ett par hundra miljoner kronor i en ny halvledarfabrik i Järfälla och i utvecklingskostnader, se Elektroniktidningen nummer 6/02. Den 19 mars i år lanserades den avstämbara lasern officiellt men ett par månader senare bestämde sig ADC för att helt överge optokomponenterna. Allt för att kapa kostnader och få tillbaka lönsamheten. ADC hade runt 22 000 anställda för något år sedan men är snart nere på 9 200. Under det senaste året har man också stängt 41 anläggningar runt om i världen. |
Hur mycket pengar det handlar om vill han inte berätta.
- Dessutom behövs det cirka 100 miljoner kronor till driften under 18 till 24 månader.
Vid det laget hoppas han att telekommarknaden har vänt och att företaget kan bli lönsamt.
Precis som tidigare siktar man på både långdistans- och stadsnät. Den avstämbara lasern var ursprungligen tänkt som reservlaser men aktiviteterna idag är även inriktade på andra tillämpningar inom telekomsektorn.
- Man kan till exempel använda avstämbara lasrar för att styra kapaciteten över dygnet eller bygga in dem i optiska växlar för att switcha enskilda paket, säger Ulf Tingström som är marknadschef på ADC.
Den avstämbara lasern förväntas på sikt även kunna konkurrera direkt mot lasrar med fast våglängd i stadsnät. Transpondern den sitter i blir visserligen dyrare i inköp men är enklare att installera och ger större flexibilitet.
- Vi har gjort den utveckling och de tester som behövs men marknaden har tagit två steg tillbaka och bromsat allt vad nyutveckling heter. De system som marknadsförs idag är identiska med de som såldes för två er sedan.
En annan tänkbar marknad man funderar på är sensorer. Där finns inte samma krav på fördyrande kapsling med fiberoptisk inkoppling.
- Dessutom ser vi en möjlighet att sälja processtjänster till andra företag, säger Ulf Tingström.
Förutom att grundarna är beredda att satsa pengar söker man också riskkapital.
- Vi pratar med tre svenska och tre amerikansk-israeliska investorer. Det är viktigt för trovärdigheten att ha professionella pengar i ryggen. Det visar på långsiktighet, säger Lennart Ramberg.
Att nya ägare skulle ha bättre möjligheter att få verksamheten att gå med vinst förklarar han på följande sätt.
- ADC lever i kvartalsekonomin och måste spara pengar. Vi räknar med att minska kostnaderna ordentligt och driva verksamheten med bara 35 anställda.
Fabriken i Järfälla har idag 150 anställda. Samtliga är varslade till den sista december. Deadline för att hitta en köpare är satt till 31 oktober, annars drar ADC helt sonika ur sladden.
Per Henricsson