JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stora förändringar i halvledartoppen

Foundryt TSMC bland de tio största halvledartillverkarna i världen

Den taiwanesiska kiselsmedjan TSMC är nu världens nionde största halvledartillverkare. Det är första gången en kontraktstillverkare är med på topp-tiolistan över halvledarföretag. Toshiba har också blivit petad från andraplatsen, som tagits över av Samsung.
Siffrorna kommer från analysföretaget IC Insights, som gjort en uppdatering av försäljningssiffrorna för det första halvåret 2002. I genomsnitt har de tio största tappat 9 procent det första halvåret 2002 jämfört med samma period året
innan.
Sämst har det gått för Toshiba, som därmed tappat sin andraplats, och NEC, de två japanska företagen på listan. Det skulle dock delvis kunna bero på försvagad växelkurs för yenen gentemot dollarn. På samma sätt räknar IC Insights med att icke-amerikanska företag över lag kommer att se bra ut i statistiken under 2002 tack vare den sjunkande dollarkursen.
Den största överraskningen är annars TSMC, den första kontraktstillverkaren som lyckats ta sig upp på topp-tiolistan.
Jämfört med samma period förra året har TSMC ökat sin omsättning med 15 procent första halvåret. Trenden med fabrikslösa konstruktörer och kontraktstillverkare håller alltså i sig.
I övrigt anser IC Insights att branschens återhämtning fortfarande är på spåret. Försäljningen har redan nu ökat, men sjunkande priser gör att detta inte inneburit ökade intäkter.
Genomsnittspriset för en krets låg i april på 1,55 dollar, och om det håller i sig resulterar det i det lägsta kvartalspriset på tio år.



Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)