JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 18-bitars AD för 0,5 Msampel/s

Texas Instruments siktar på instrument med rekordsnabb omvandlare

Texas Instruments har gjort en 18-bitars AD-omvandlare med en samplingsfrekvens på 500 kilosampel per sekund.Med dessa prestanda riktar de sig mot medicinsk utrustning och mätinstrument.
Texas Instruments hävdar att ADS8381 är den första enkrets 18-bitarsomvandlare som klarar en halv miljon sampel per sekund. Kretsen använder sig av Successive Approximation Register (SAR) arkitekturen, som jämte delta-sigma är den vanligaste för AD-omvandlare.
- Historiskt sett har SAR och delta-sigma-omvandlare haft den linjäritet och dynamik som behövs för datainsamling och medicinsk utrustning. Högre hastighet har man uppnått med hybridsystem, men i nya högprestandatillämpningar har man inte råd med fördröjningen, den begränsade upplösningen och det höga pris som dessa system har, säger Tony Chang på Texas Instruments.
ADS8381 är tänkt att kosta 20 dollar i större volymer. Effektförbrukningen ligger på 100 mW. Förutom 18-bitarsgränssnittet kan omvandlaren läsa 16 bitar med två läscykler eller 8 bitar med tre läscykler.
Det tänkta användningsområdet för AD-omvandlaren är datainsamling och medicinsk elektronik. Ett exempel är avancerad röntgenutrustning där man vill urskilja olika lager i komplicerade mänskliga organ.
Detta kräver en stor dynamik när man mäter röntgenstrålarnas dämpning.
Provkretsar finns att tillgå idag, full produktion beräknas komma igång under hösten.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)