JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lattice blandar FPGA och CPLD

En FPGA med CPLD-finesser samt en CPLD med typiska FPGA-drag. Så kan man beskriva kretsleverantören Lattice två nya typer av programmerbara kretsar som presenterades under sommaren.
FPGA-varianten heter IspXPGA och består precis som många andra FPGA-kretsar av SRAM-celler och kan programmeras om hur många gånger som helst. Innovationen består i att kretsarna även rymmer ickeflyktig EEPROM. Därmed kan kretsen konfigurera sig själv på mindre än en millisekund när strömmen slås på. Någon extern bitström behövs inte, vilket Lattice tycker är en stor fördel då det minskar risken för att någon tjuvläser informationen.
För övrigt har kretsarna mellan 125 000 och 1,2 miljoner grindar, vilket motsvarar mellan 2 000 och 15 000 logikelement. Precis som många andra FPGA-kretsar har de dessutom inbyggt minne: block-RAM på upp till 414 000 bitar samt distribuerat RAM på upp till 246 000 bitar.
Den nya CPLD-hybriden är döpt till IspXPLD och sägs vara den första PLD-arkitekturen som förenar snabb logik med inbyggt minne, vilket inte brukar finnas i CPLDer. Den kombinerar liksom IspXPFA av ickeflyktig EE-teknik med SRAM-teknik. Kretsen är uppbyggd av så kallade Multi-Function Blocks (MFB) som binds samman med en global routingpool, som också förbinder MFBer med in-och utgångar.
Kretsfamiljen rymmer från 8 till 32 MFBer, som var för sig kan programmeras som logik alternativt RAM, fifo eller CAM (Content Addressable Memory). Som logik motsvarar en MFB 32 makroceller. Den största kretsen kan som mest innehålla 1 024 makroceller, vilket motsvarar 300 000 systemgrindar, eller 512 kbit minne.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)