JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Viasystems rekonstrueras genom konkurs

Den globala mönsterkorttillverkaren Viasystems har tagit ett stort steg på vägen mot en rekonstruktion genom att ansöka om konkurs.
Företagsledningen på Viasystems har kommit överens med långivarna och de största ägarna om att omvandla skulder på 740 miljoner dollar till aktier.

Förvandlingsnumret gör att företaget slipper räntekostnader på 70 miljoner dollar per år.
Som ett steg på vägen mot rekonstruktionen ansökte företaget om konkurs den 30 augusti enligt reglerna i paragraf 11 i den amerikanska konkurslagstiftningen, en lagstiftning som skyddar företag mot fordringsägarna. Konkursen utlöstes för att göra existerande aktier och optioner värdelösa.

Företaget har också säkrat 37,5 miljoner dollar i likvida medel för att kunna driva verksamheten under rekonstruktionen som förväntas vara klar i mitten på november. När omvandlingen är klar räknar företaget med att ha en kassa på 80 miljoner dollar och ett kreditutrymme på ytterligare 62 miljoner dollar.

Som ett led i rekonstruktionen, som pågått närmare ett halvår, ska företaget stänga sin fabrik i franska Deville-les-Rouen med 413 anställda. Fabriken köptes från Lucent i oktober 2000.

Två år tidigare, hösten 1998, förvärvade företaget Ericssons stora mönsterkortsfabrik i Norrköping. Det visade sig dock vara svårt att få den lönsam och i augusti 2001 köptes den kraftigt bantade verksamheten loss av företagsledningen. För en månad sedan tvingades även de nya ägarna kasta in handduken, se förra numret av Elektroniktidningen.

Viasystems är mest känt som mönsterkortsleverantör men tillverkar också bakplan och gör slutmontering. Företaget har det senaste halvåret minskat antalet anställda från 22 000 till 18 000 och antalet fabriker från tio till åtta. De kvarvarande fabrikerna finns i USA, Kanada, Mexiko, England, Irland Holland, Italien och Kina.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)