JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europeisk plan för bättre EDA-verktyg

Kräver utökat samarbete mellan industri, institut och universitet

Tretton detaljerade planer för bättre programvara för elektronikkonstruktion har lagts fram av EU-projektet Medea Plus.
Medea Plus framtidsplan täcker tretton olika områden:
o Specifikation och validering
o Systemarkitektur
o Syntes från system till grindar
o Blandat analog-digital konstruktion och rf-konstruktion
o Extraktion, modellering och simulering av parasiteffekter
o Återanvändning av IP-block
o Verifiering och validering
o Distribuerat konstruktionsarbete
o Lågeffektkonstruktion
o Produktionsanpassade konstruktionsbibliotek
o Snabba systemprototyper
o Test av system på kisel
o Kapsling
Om europeiska företag ska kunna ta fram de system-på-kisel som krävs för konkurrenskraft de närmaste åren så behövs bättre konstruktionsverktyg (EDA, electronic design automation). Verktygen måste matcha de framsteg som görs inom processutvecklingen.

Och om Europa ska hävda sig inom elektronik så vore det en fördel om företag i vår del av världen också visade framfötterna i den idag totalt USA-dominerade EDA-branschen. Det är motivet bakom EU-projektet Medea Plus nyligen publicerade framtidsplan över EDA-verktyg.

Planen består av ett ambitiöst 218-sidigt dokument, uppdelat på tretton områden, tämligen heltäckande från specifikation till kapsling, eller från systemkonstruktion till signalintegritet om man så vill.

Mer samarbete behövs
Allra mest jobb krävs, enligt Medea Plus, inom fem områden: virtuella prototyper, konstruktionsmetodik från systemnivå till grindnivå, analog konstruktion, återanvändning av IP-block (intellectual property) och signalintegritet för 90 nm-kretsar.

Man påpekar föga överraskande att det krävs en rejäl kraftansträngning från industri, forskningsinstitut och universitet om planen ska bli verklighet. Dessutom krävs betydligt mer samarbete mellan dessa parter än fallet är idag. En viktig tanke med dokumentet är att ge den samlade bilden som dessa parter ska kunna utgå från i dialog och resursdamordning.

Medea Plus pekar också på behovet av finansiellt stöd till nystartade europeiska EDA-bolag så att de kan ta steget från enskilda verktyg till hela lösningar för system på kisel.

Planerna sträcker sig fram till 2007, och författarna är väl medvetna om att de måste revideras under resans gång. Alla intresse-rade uppmanas delta i debatten på www.medeaplus.org, där även planen kan laddas ned.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)