JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM har lyckats med molekylkretsar

Världens minsta fungerande elektronikkretsar är byggda av enskilda molekyler. Enligt IBM-forskarna är de 260 000 gånger mindre än dagens minsta halvledare.
För två år sedan upptäckte IBM-forskaren Don Eigler och hans kollegor den molekylära kaskadeffekten - i princip att enskilda atomer kan fungera som talesättets dominobrickor och under speciella förhållanden åstadkomma förutsägbara sekventiella förändringar. Nu har IBM byggt vidare på upptäckten och åstadkommit minimala kretsar, där förändringarna representerar logiska vippor och rentav minnen.

Den mest avancerade krets forskarna byggt med metoden är en sorterare med tre ingångar, som mäter totalt 12 x 17 nm. Energiförbrukningen i denna konstruktion är endast en elektronvolt. Å andra sidan fungerar det hela bara om temperaturen ligger mellan fyra och tio grader över absoluta nollpunkten.

Ska man mäta det hela krävs dessutom sveptunnelmikroskop i vacuum, och det gäller att mäta rätt på första försöket eftersom den molekylära kaskaden inte har någon återställningsmekanism.

Tidskriften Science bedömer likväl framstegen som ett genombrott på vägen mot molekylär databearbetning.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)