JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. God tillväxt för kretsar till trådlöst

Texas Instruments och Qualcomm är årets vinnare bland tillverkarna av halvledarkretsar för trådlös kommunikation. Det visar analyshuset IC Insights färska rankinglista.
Marknaden för halvledarkretsar till trådlös kommunikation förväntas landa på knappt 20 miljarder dollar i år. Det är en tillväxt på 6 procent jämfört med 2001 och tre gånger så mycket som motsvarande siffra för den totala halvledarmarknaden.
Segmentet omfattar förutom mobiltelefoner som slukar 67 procent av kretsarna bland annat basstationer, trådlösa telefoner, trådlösa datanät och GPS-mottagare

Texas Instruments återtar ledartröjan med en tillväxt på 37 procent i år efter ett rejält tapp i fjol på 42 procent. Året har också varit framgångsrikt för Qualcomm som med sina kretslösningar tillCDMA-telefoner vuxit med 27 procent i år och därmed klättrar en placering till andraplatsen.

Fjolårets etta Motorola halkar ned till bronsplats. Tillväxten förväntas hamna på 9 procent i år. Enligt IC Insight ser det trots allt ut som om strategin att sälja kompletta plattformar för mobiltelefoner betalar sig i form av ökad försäljning av kretsar.

En allvarlig utmanare till de etablerade spelarna på området är Intel. Företaget letar nya födkrokar för att kompensera för pc-försäljningen som planat ut. Intel har satsat hårt på både inbyggnadsprocessorer, signalprocessorer och logik till mobiltelefoner liksom trådlösa datanät. Enligt IC Insights står emellertid flashminnen för 80 procent av Intels försäljning till trådlösa produkter i år.

På topplistans sjundeplats återfinns tyska Infineon. Företaget, som köpte Ericssons halvledarverksamhet i somras, spås ta sig in bland de fem största när integrationen är avklarad nästa år.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)