JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dags att tro på uppgång

Länge har elektroniksverige ställt sig samma fråga - när vänder det? Ett antal svaga ljusglimtar har de senaste åren dykt upp, bara för att försvinna lika snabbt. Men frågan är om det inte är dags att ta de positiva signalerna på allvar nu.

Globalt ser ju kurvorna ut att gå åt rätt håll. Analytikern Malcolm Penn höjde nyligen sin prognos för halvledartillväxten i år från 15 till 18 procent, och spådde att nästa år kan ge en 35-procentig tillväxt.

En rapport från analysfirman Europartners hävdar att försäljningen av elektronik i Europa ska öka med fem procent om året fram till 2006, vilket skulle vara i paritet med den globala tillväxten.

Här hemma är budskapen lite mer blandade. Ganska positiva budskap kommer från kontraktstillverkarna. Trots att den verkliga masstillverkningens dagar är räknade så ser denna nisch ändå ut att ha fått ordning på verksamheten efter telekombubblan. Elektronik till fordon, industrin och medicinska tillämpningar har hygglig och stabil tillväxt.

Till och med inom telekom finns positiva tecken, exempelvis senaste rapporterna från snart sammanslagna Allgon och LGP.

Det stora frågetecknet heter förstås Ericsson. Större förlust än väntat under 2002 och tron att det blir ytterligare en tioprocentig marknadsnedgång på mobilsidan under 2003 stärker ju knappast tilltron. Men kassaflödet var positivt, GSM- och WCDMA-systemen säljer bra och den kapitalinjektion man nyligen tvingades ge mobiltelefonerna på Sony Ericsson torde vara den sista.

Bland det sista Kurt Hellström gjorde som vd var också att lova vinst i år. Det har Ericsson visserligen gjort förr, utan att lyckas uppfylla löftet. Men den här gången känns vinstmålet mer uppnåeligt än tidigare - inte minst hoppas man ju att nye vd:n Carl-Henrik Svanberg kan ge hela koncernen den vitamininjektion som behövs för att optimismen ska återvända.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)