JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Johannes Book

utvecklare på Malmöföretaget Excito som säljer utvecklingskort och verktyg till Cirrus logics Arm7-processor EP7312.
Hur kan ett litet Malmöföretag konkurrera med Cirrus logics eget utvecklingspaket?
- Vi är billigare. Cirrus paket kostar mellan 10 000 och 15 000 kronor beroende på konfiguration. Vi säljer för strax under 4 000 kronor. Linux och allt man behöver är färdiginstallerat. Man köper till de funktioner man behöver på lösa kort.
- Cirrus inkluderar mer hårdvara i sitt kort, så "konkurrera" är egentligen fel ord. Vi nischar oss mot en annan marknad. Vårt paket är lättare, man behöver inte ha så mycket pengar i bakfickan för att dra igång ett projekt.
- Och så är vårt paket är enkelt att komma igång med. Man skriver sitt första program inom en halvtimme efter att man fått paketet.

Kommer ni att släppa fler utvecklingspaket?
- Förmodligen, om det går bra. Vi håller oss nog till Cirrusprocessorer, eftersom de har bra grejor och vi får bra stöd av Unique Memec.

Var används Cirrusprocessorn?
- Den finns i bärbara mp3-spelare, PDA:er, och liknande. Vi har en kund som ska bygga en intelligent klimatstyrning i ett höghus, via Ethernet. En annan använder kortet som prototyp för temperaturövervakning i industrin.

Hur gör ni för att sälja?
- Framför allt har vi fått hjälp av Unique Memec som rekommenderar oss till sina kunder. Många har hittat oss på Internet. Vi har sett till att registrera oss på sökmotorerna. Om man söker på "Arm7" eller "development kit" kommer man till vår sida.

Varifrån kom idén?
- Vi jobbade på ett företag som hette Blokks, och utvecklade en produkt med Cirrusprocessorn. Vi tyckte utvecklingspaketet var dyrt och insåg att vi skulle kunna göra ett billigare själva.
- Och så gjorde vi det, när Blokks gick i konkurs.

Hur många kort måste ni sälja i månaden för att försörja er fyra?
- Bra fråga! Vi har alla heltidsanställningar på dagtid på konsultföretag i Malmö och Lund. Så vi har inga större vinstkrav.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)