JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Patrik Widén ...

...som tillsammans med Fredrik Holmberg fått Wimanska priset av Civilingenjörsförbundet för sitt examensarbete om blyfri elektronikproduktion på DeLaval, ett företag som tillverkar utrustning till bland annat mjölkningsrobotar.
Vad gjorde ni?
- Vi gick igenom allt från vilka marknadsfördelar blyfria produkter kan ge till hur DeLavals produktionslina påverkas.
- Vi undersökte bland annat tillgången på blyfria mönsterkort och blyfria komponenter liksom vilka produktionsmaskiner som måste uppgraderas eller bytas ut.

Vad kom ni fram till?
- Komponenterna är det största problemet. Det är svårt att få någon vettig information från tillverkarna och vi lyckades bara få tag blyfria dummykomponenter. Däremot finns det olika lodpastor att välja mellan och mönsterkort som tål temperaturer upp till 260 grader vilket krävs vid blyfri lödning.
- Vi hade tänkt att tillverka ett blyfritt kort med det gick inte på grund av att vi inte fick fram mönsterkorten i tid.

Varför tror du att det går så trögt. EU har ju förbjudit allt bly i elektroniken från 1 juli 2006?
- Direktivet antogs formellt inte förrän i januari i år och det var först då som omställningsarbetet tog fart. Sedan tror jag att vi måste börja trycka på och säga att vi vill ha blyfria komponenter.
- Japan däremot ligger flera år före när det gäller blyfri produktion.

Men hur kan det då komma sig att det är så svårt att få tag på blyfria komponenter?
- Jag misstänker att alla japanska produkter som sägs vara blyfria inte är det. Man använder säkert blyfria mönsterkort och blyfritt lod men benen på komponenterna kan vara behandlade med blyade medel.

Hur mycket dyrare blir det att tillverka blyfritt?
- Vi kom fram till att tillverkningskostnaden ökar med cirka 8 procent. Då antog vi att komponenterna var 10 procent dyrare och att tillverkningsprocessen blev 5 procent dyrare.

Vad ska ni göra nu?
- Fredrik har redan åkt till Australien för att studera ekonomi och jag är projektanställd på DeLaval för att jobba vidare med att införa blyfri produktion.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)