JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DSPn spränger GHz-vallen

Amerikanska Texas Instruments har satt hastighetsrekord för digitala signalprocessorer. 1 GHz-gränsen är nådd, hävdar företaget.
För drygt en månad sedan slog Texas Instruments, världens största DSP-tillverkare, sitt eget hastighatsrekord för digitala signalprocessorer. Då introducerades tre DSPer som klockas med rekordsnabba 720 MHz. Nu hävdar företaget att man lyckats klocka samma arkitektur i 1 GHz.

- Vi har demonstrerat att vår C64-arkitektur klarar 1 GHz och vi tror att den kommer att kunna fortsätta upp ytterligare i frekvens, säger Jean-Marc Darchy som är DSP-ansvarig för TI i Europa.

Det företaget i princip gjort är att föra över 720 MHz-varianten, som idag volymtillverkas i en 130 nm-process, till en 90 nm-process.

Nästa steg är att finjustera resultatet. Tanken är att de första kretsarna ska finnas framme om sex till åtta månader och att mer generella provexemplar ska vara tillgängliga under första halvan av nästa år. All produktion ska ske i Texas Instruments 90 nm-process, som i sin tur är pinfärsk och levererade den första kretsen i januari i år.

Men samtidigt som Texas Instruments gärna trummar ut budskapet om att ha världen snabbaste DSP i sin hand påpekar man att hastigheten inte är det allra viktigaste.

- Balansen mellan teknik, arkitektur och integration är avgörande. Vi introducerar inte en ny arkitektur i detta läge utan utgår från en välkänd arkitektur med välkänd programvara.

De första kretsarna baserade på arkitekturen C64x introducerades för tre år sedan. Redan då var budskapet att kärnan kommer att kunna klockas med 1,1 GHz och siktet var inställt på beräkningsintensiva telekomtillämpningar, såsom 3G-basstationer.

- I dag ser vi många tillämpningar utanför telekomvärlden, det gäller exempelvis intelligenta fordon, mediacentraler i trådlösa hem och infrastrukturer för strömmande media.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)