JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dubblerat säkerhetsavstånd ska ge Norrköping kiselkarbidfabrik

Hoppet lever fortfarande i Norrköping om en fabrik för tillverkning av kiselkarbidskivor. En fabrik som kan ge hundratalet nya jobb.
Finska Okmetic fick för en månad sedan avslag i miljödomstolen på sin ansökan om att bygga en fabrik för tillverkning av kislekarbidskivor i stadsdelen Händelö i Norrköping. De tyngsta argumenten var att avståndet till Dow Chemicals fabrik och flygvapnets lager av flygbränsle var för litet. Dessutom medgav kommunens detaljplan inte ett bygge av en fabrik på den föreslagna platsen.

- Vi har inte överklagat beslutet utan ska lämna in en ny ansökan, säger Okmetics vd Asko Vehanen.

I den nya ansökan dubbleras avståndet till de två grannarna från cirka 300 meter till runt 600 meter.

- Vi har samrått med länsstyrelsen och tror att det är tillräckligt. Dessutom ska vi ändra detaljplanen för området till augusti, säger Björn Persson som är näringslivsdirektör i Norrköpings kommun.

Den förra ansökan tog ett år för miljödomstolen att handlägga men Björn Persson har goda förhoppningar om att det kan gå betydligt fortare den här gången.

- Den nya ansökan är en variant av den gamla så jag tror handläggningstiden kan bli betydligt kortare, säger han.

När bygget kan komma igång vill han inte gissa.

- Men det är inte säkert att det här behöver fördröja etableringen. Jag har uppfattningen att Okmetic ändå ville vänta en bit in på hösten med sitt beslut.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)