JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Järfälla utmanar Kista som Sveriges centrum för halvledarproduktion

Zarlink i Järfälla har hittat två nya hyresgäster till det renrum som stått tomt sedan ADC (fd Altitun) lade ner. Det är Silex Microsystems som flyttar in i september.Den andra hyresgästen är ännu hemlig, men troligen är det Northlight Optronics.
- Vi har skrivit kontrakt med två företag som ska flytta ut hit till våra lokaler i Järfälla, säger Tsviatko Ganev, vd för Zarlink i Sverige.

Det ena är Silex Microsystems som utvecklar och tillverkar mikromekaniska system till företag inom framförallt tre industrigrenar - medicinsk teknik, bioteknik och telekom. Företaget har sina rötter i KTH och Acreo och idag sker all tillverkning i hyrda lokaler i KTHs halvledarlabb i Kista.

- All produktion ska vara överförd till Järfälla från och med januari nästa år. I september börjar flytten, säger Jan Nerdal, vd på Silex Microsystems.

Totalt kommer Silex att hyra 500 kvm kontorsyta och 400 kvm renrum av Zarlink. Hur stora investeringar flytten kräver vill han inte säga, men företaget kommer att köpa in nya maskiner till en hel produktionslina. Linans kapacitet blir 100 000 sextumsskivor per år, vilket beräknas täcka Silex produktionsbehov fram till år 2006.

Fast expanderar företaget i samma takt som hittills kanske produktionskapaciteten slår i taket tidigare. När företaget startade i september 2000 var målet att flytta till en egenutrustad fabb om fyra år. Det tog tre. Ett annat lysande exempel på företagets expansion är årets beräknade omsättning på 40 miljoner kronor. Förra året gav 25,8 miljoner. Och idag har företaget 25 anställda, men troligen inte imorgon.

För forskning och prototypframtagning, allt i samarbete med kunderna, kommer emellertid KTHs labb i Kista även fortsättningsvis att spela en central roll. Tre personer blir därför kvar där.

Allt pekar på Northlight
Zarlink och Silex blivande granne är däremot mer hemlighetsfull. Klart är att företaget tillverkar optoelektronik i egna lokaler i Kista idag. Förmodligen handlar det om Nortlight Optronics, fd Ericsson Optoelectronics, som under en längre tid önskat sig bort från den höga hyran i Kista.

- Vi har tittat på möjligheten att hitta alternativa lokaler och jag vet att det har florerat en massa rykten, men jag kan varken bekräfta eller dementera en flytt till Järfälla, säger Birgitta Skoglund, general manager på Northlight Optronics.

Hur som haver så kommer Zarlinks optoverksamhet i Järfälla snart inte att vara samma isolerad ö i optosverige. Istället ser Tsviatko Ganev nu fram emot en mängd synergieffekter med de nya hyresgästerna. Då handlar det inte bara om delad hyra utan även om synergier på ett mer affärsmässiga plan.

- Vi har haft mycket bra diskussioner med företagen. Vi är inte konkurrenter, men arbetar ändå inom samma område, säger han.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)