JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Anders Martin, vd för Electropolis i Kalix.

Hans uppgift är att få fart på Electropolis, ett projekt för att stötta den lokala elektronikindustrin.
Varför tog du det här jobbet?
- Jag har ett fint nätverk i Kalix sedan den tiden då jag startade och drev kundtjänstföretaget Kalix Tele 24. Staden har ett fint go och man är lyhörd för idéer.

Men du bor bara varannan vecka i Kalix?
- Det stämmer. Jag har barnen i Stockholm så jag är där varannan vecka. Men mycket av jobbet kan göras via telefon plus att det en stor del av marknaden finns här.

Vad ska du göra?
- Det finns en stark elektronikbransch som sitter på en väldig kunskap. Jag ska vara som ett serviceorgan för de här företagen. Det kan vara att hitta synergieffekter mellan dem, skapa gemensamma projekt eller ordna utbildningar.
- Jag ska också försöka förbättra kontakterna med högskolorna och få hit forskning. Går det bra kan vi också locka hit nya företag.

Vad är det för typ av forskning företagen vill ha?
- Det kan vara att ta fram nya typer av mönsterkort eller att utveckla nya produkter och tjänster inom distansmedicin.

Den första kullen av högskoleingenjörer som utbildats i Kalix har just tagit examen. Blir det någon ny intagning till hösten?
- Det är lite osäkert. Jag vet att det inte kommit in så många ansökningar. Men tanken är att vi ska forsätta att satsa på utbildning men jag tror att det på kort sikt mer kommer att handla om utbildning inom företagen.

Hur mycket pengar har du till ditt förfogande?
- Det finns en grundplåt med EU-medel och pengar från länsstyrelsen och kommunen. De räcker till att bära mina kostnader och lite till i två år framåt. Tanken är att jag ska hitta finansiering till de olika projekten som vi vill dra igång.

Vad är egentligen Electropolis?
- Man kan säga att det är Elektronikindustriföreningen i Kalix som omvandlats till Electropolis. Electropolis är visserligen ett aktiebolag med mig som enda anställda men ortens tio elektronikföretag är medlemmar. Det är också det samlade begreppet för elektronikindustrin idag, men även ett forum för att föra elektronikindustrin framåt i Kalix. Dessutom kallas det industrihotell där jag sitter för Electropolis.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)