JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optillion och KTH sätter nytt världsrekord

Nyutvecklad lasermodulator klarar 100 Gbit/s i en krets

KTH har tillsammans med det svenska optoföretaget Optillion utvecklat en lasermodulator som klarar 100 Gbit/s, något ingen tidigare har lyckats med. Modulatorn ryms i en krets som är mindre än 1 mm2.
- Det finns rykten om att man lyckats modulera en laser med 100 Gbit/s för 20 år sedan, men vi har inte lyckats hitta något belägg för det. Och även om det hänt skulle det i så fall röra sig om komponenter som är flera centimeter stora och inte har någon praktisk användning i nätverksutrustning. Det närmaste vi hittat är någon som kommit upp i 70 Gbit/s berättar Urban Westergren, docent på KTH.

Två doktorsavhandlingar
Projektet påbörjades redan 1997, men det är framför allt de sista två-tre åren det sysselsatt två doktorander på heltid. Förutom två doktorsavhandlingar i världsklass har modulatorn enligt KTH genererat ett tiotal internationellt uppmärksammade publikationer, och patentsökningar.

Optillion har dels deltagit med personal i designarbetet, dels har en del av tillverkningen skett i företagers fabrik. För bolaget rör det sig om en framtidssatsning.

- Modulatorn är industrialiserbar. Men våra nuvarande produkter riktar in sig mot 10 Gbit/s, medan modulatorn är till för 40-100 Gbit/s, säger Olof Sahlén, utvecklingschef på Optillion.

För optiska nät med högre hastigheter är modulatorn en nyckelkomponent. Den matas med konstant laserljus och en elektrisk signal, och ut kommer modulerat laserljus. KTHs och Optillions modulator är av elektroabsorptionstyp och är tillverkad i indiumfosfid.

- Det som är nytt är hur vi applicerar den elektriska signalen för att öka bandbredden och hur man utför och kontrollerar mikrovågsledningen. Ett problem som kombinerar optik, halvledare och mikrovågsteknik, berättar Olof Sahlén.

Anledningen till att man satt 100 Gbit/s som mål är att det är nästa logiska hastighetsnivå för Ethernet, även om det för närvarande inte pågår något standardiseringsarbete för 100 Gbit/s Ethernet. Urban Westergren ser ingen teknisk spärr för att pressa upp modulatorns hastighet till 160 Gbit/s, vilket vore nästa nivå för fjärrnätstekniken SDH/Sonet.

- Men det finns en mängd praktiska problem som sammanfaller vid dessa hastigheter som gör det väsentligt svårare att utveckla en modulator för 160 Gbit/s än för 100 Gbit/s.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)