JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Note köper Beve och varslar i Norrtälje

Ökar kompetensen inom mikrovåg och får fler militära kunder

När Partnertech överraskande drog sig ur köpet av kontraktstillverkaren Beve i somras blev det Note som drog det längsta strået.
Notes motiv för att köpa Beve är i princip desamma som Partnertech presenterade: Beve tillför kunnande inom mikrovågsområdet och breddar kundbasen genom man levererar till försvarsindustrin.

Partnertech ångrade sig på mållinjen efter att ha gått ut och sagt att man tänkte köpa Beve.

Beslutet öppnade för Note, som också ville ta över verksamheten och som siktar på att bli en kontraktstillverkare med miljardomsättning i år.

Beve har en försäljning på drygt 200 miljoner och knappt 170 anställda. Som mest var det 430 personer. Bolaget ägs sedan drygt två år av kanadensiska Mitec Telecom och har drabbats hårt av telekomkrisen. I mars blev situationen akut när pengarna tog slut.

Notes planer för Beve är fortfarande vaga i konturerna.

- Verksamheten måste stöpas om. Tidigare tvingades de göra allt i samma fabrik, även enkla saker. De momenten kan vi flytta över till andra enheter inom koncernen. Nu kan vi låta Beve satsa på de delar som har teknikinnehåll och samtidigt gå ut och marknadsföra sig mot nya kunder, säger Notes vd Erik Stenfors.

Hur förändringarna kommer att påverka personalen vill han dock inte precisera.

- Jag kan i varje fall säga att vi kommer att gå ut och söka personal med mikrovågskunnande, det gäller både produktion, test och utveckling. Vi har inte skrivit på köpeavtalet än men jag räknar med att kunna berätta mer detaljer på mässan i Göteborg.

Bara några dagar innan pressmeddelandet om köpet skickades ut den 14 juli la Note ett varsel för fabriken i Norrtälje som berör 80 av de 280 anställda. Företaget har sagt upp 35 personer och varslat ytterligare 45 till senare i höst.

- Vi har ingen minskad utan en förändrad efterfrågan. Stora serietillverkningar har minskat kraftigt medan efterfrågan gått över till mer avancerad elektroniktillverkning. I Norrtälje körde vi några produkter som egentligen borde ha flyttats över till lågkostnadsländer och som nu är slut, säger Erik Stenfors.

- Vi har också anställt en tio, femton personer i Norrtälje men de har annan kompetens än de som får gå.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)