JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Små konsulter vill växa i paraply
Nybildade UCG ska bli ett trovärdigt alternativ till storkonsulternaEtt femtontal mindre konsultbolag har bildat paraplybolaget UCG, United Consultants Group. Tack vare samarbetet hoppas man kunna vara med och konkurrera om större projekt, både inom elektronik och IT.
Kan små konsultbolag i samarbete bli ett trovärdigt alternativ till Tietoenator, WM-data, åF eller IBM? På nybildade UCG, United Consultants Group, är man helt övertygad om detta. Gruppen bildades formellt i mars, har i praktiken varit igång sedan i maj och har nyligen fått sina första projektorder.

- Små konsulter är ofta mycket duktiga, men har svårt att hantera stora projekt. Med UCG bildar vi ett nätverk på affärsmässiga grunder som kan teckna ramavtal med storkunder som Ericsson och andra, säger Thomas Hahn, tillträdande vd.

- De kunder vi varit i kontakt med är intresserade och tycker att idén är bra. En kund jag pratade med nyligen har jobbat med den här typen av nätverk tidigare, och tyckte sig få bättre kompetens på detta vis än genom de stora konsultbolagen, säger avgående vd åke Ekblad.

Gruppen består idag av ett femtontal bolag med drygt hundra konsulter. Dessa bolag har kunder inom allt från bil- och tågtillverkare till banker och försäkringsbolag.

Fler deltagare sökes
Om några år hoppas UCG att man ska ha vuxit till omkring tusen konsulter. Då krävs alltså att ganska många nya företag knyts till samarbetet.

- Vi letar efter nya medlemmar, men de måste ha konsulter med lång erfarenhet. Helst ska de också ha varit lönsamma under de senaste kärva åren, säger åke Ekblad.

- Det vi framför allt vill komplettera är kompetens inom IT-säkerhet och affärssysteminföranden, säger Thomas Hahn.

Med fler deltagare ökar förstås också risken för intern konkurrens bolagen emellan. åke Ekblad tror dock att man med öppenhet och klara regler kan undvika de flesta konflikter.

Verksamheten består idag av ungefär lika delar elektronik, IT och telekom. Den mixen är tänkt att bibehållas.

Moderbolaget UCG bedriver ingen egen konsultverksamhet utan gör enbart marknadsföring. Idag finns bara vd anställd, men planer finns att på några års sikt rekrytera fem eller sex säljare och marknadsförare.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)