JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 868 MHz-bandet blir bredare

Det europeiska fria frekvensutrymmet kring 868-870 MHz kommer troligen att utökas. CEPT samarbetsorganet för de europeiska ländernas motsvarigheter till Post & Telestyrelsen, väntas föreslå att bandet utökas nedåt till 863 MHz.
868 MHz-bandet för lågeffektsradio har inte blivit den framgång de europeiska kontrollmyndigheterna hade hoppats på. En orsak till detta är att ett stort antal tillämpningar med olika krav samsas på bandet, och för att tillgodose alla delades bandet upp i ett antal kanaler, som därmed blev mycket smala.

När arbetsgruppen inom CEPT nu utreder utvidgningen tittar man på alternativ till kanaluppdelning på det nya frekvensområdet. Frekvensspridningstekniker som direktsekvens eller frekvenshoppning undersöks. Men mer troligt är att man väljer en "look before talk"-teknik, det vill säga att man först lyssnar i frekvensutrymmet och sedan väljer en ledig frekvens, som krav. En del av arbetsgruppen arbetar också med att anpassa bandet för RFID-tillämpningar.

Ett förslag till ny frekvensplan kommer att läggas fram under hösten, och om det accepteras kan det nya frekvensutrymmet börja att användas nästa sommar.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)