JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Var är hårdvaran?

National Instruments har länge hävdat att "programvaran är instrumentet" (the software is the instrument). Vid årets upplaga av användarkonferensen NI Week proklamerade NIs vd och grundare, James Truchard en ny slogan, "låt hårdvaran försvinna", (make hardware disappear).
- Det är ett djärvt mål men vi har jobbat på det i många år.

Den nya devisen applåderas glatt av alla programmerare i publiken medan hårdvaruingenjörerna studsade till. Nu ska man inte ta uttrycket bokstavligt, för hårdvaran kommer så klart alltid att finnas kvar. Istället menade James Truchard, som veckan före konferensen valdes in i Kungliga Ingenjörsvetenskaps-akademien, IVA, att den skulle göra sitt jobb utan att synas.

Ett exempel han tog upp är de PXI-kort för datainsamling med FPGA-kretsar på som företaget lanserade i maj. FPGA-kretsarna programmeras i Labview, koden kompileras sedan och laddas ner. Men för programmeraren är det i princip ingen skillnad att skriva kod för en pc, som är det vanliga målet, eller att skriva den för FPGA-kretsen.

James Truchards vision verkar vinna gehör hos allt fler användare och inom allt fler områden. Det var tydligt på NI Week där de flesta av utställarna visade upp vad man kan åstadkomma med NIs produkter och lite fantasi.

Företagets framgångar kvantifieras också av att årets upplaga samlade rekordmånga deltagare, närmare 1600, och rekordmånga utställare, över 110 stycken hade tagit sig till Austin, Texas. Dessutom lanserade NI rekordmånga nya produkter, både hårdvara och programvara.

Sedan maj har det kommit nya versioner av alla programvaror. Att de kommer just nu är ingen tillfällighet. Företaget har i motsats till flertalet andra teknikföretag ökat sina utgifter för forskning och utveckling de senaste åren och dessutom fortsatt att anställa.

Så trots att temperaturen var långt ifrån de dryga 100°F (ca 40°C) som är normalt i Austin i augusti var det klart högtryck inne på konferensen.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)