JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PXI-kort för blandsignaltest upp till 100 MHz

Med en komplett uppsättning av PXI-instrument som klarar 100 MSa/s och kan synkroniseras med 1 ps vill National Instruments ta en rejäl del av testmarknaden.
- I fjol lanserade vi en rf-analysator som går till 2,7 GHz och en digital multimeter med sex och en halv siffras noggrannhet. I år har vi siktat in oss på ett annat attraktivt område, test av analoga och digitala signaler upp till 100 MHz, säger Tim Dehne som är ansvarig för forskning och utveckling på NI.

- Med bara några få produkter kan vi klara hundratals tillämpningar.

Företaget släpper tre produkter i den här omgången som bland annat kan användas för att testa basbandssignaler i olika kommunikationssystem. Det var ett digitalkort (PXI-6552), en vågformsgenerator (PXI-5421) och ett oscilloskopkort (PXI-5122).

- Vi använder AD- och DA-omvandlare från Analog Devices liksom operationsförstärkare från Texas. Produkter som lanserades för ungefär en månad sedan.
Att NI redan kan ha egna kort ute baserade på kretsarna beror på att man för några år sedan inledde ett samarbete med bland annat TI och ADI för att bättre hänga med i utvecklingen.

- AD-omvandlarna vi använder är inte utvecklade för oss. Det är telekomindustrin som har behovet och med sina volymer gör de kretsarna billiga. Vi åker bara snålskjuts och får snabba kretsar till ett lågt pris, säger Tim Dehne.

Korten har den nya synkroniseringsfunktionen som ger en noggrannhet på cirka 1 ns. Tekniken kallas NI Synchronization and Memory Core (SMC) och är implementerad i två FPGA-kretsar som genererar klocksignaler, triggpulser och som hanterar data. FPGA-kretsarna sitter på ett moderkort i PXI-format och de nya 100 MHz-korten är dotterkort som är monterade på var sitt SMC-kort.

Mezzaninkoncept
Digitalkortet kan generera och sampla digitala signaler med 100 MSa/s. Kortet har 20 kanaler som individuellt kan programmeras att vara in- eller utgång. Signalnivån kan ligga mellan -2,0 och +5,5 V med en upplösning på 10 mV. Det inbyggda minnet är på 1, 8 eller 64 Mbit per kanal. Kortet finns också i en billigare 50 MHz variant.

Vågformsgeneratorn klarar 100 MSa/s, har en upplösning på 16 bitar och ett genomsnittligt brusgolv på -148 dBm/Hz. Det inbyggda minnet är på 8, 32 eller 256 Mbyte och som tillägg kan man få utgången som LVDS, low voltage differential signal.
Den tredje produkten är ett tvåkanaligt oscilloskop med 100 MHz analog bandbredd och 100 MHz samplingshastighet. Företaget fördrar dock att kalla produkten "digitizer". Det har en upplösning på 14 bitar och ett spuriosfritt, dynamiskt område på 75 dBm.

Varje kanal har minne på 8, 32 eller 256 Mbyte och kortet har inbyggda filter som förhindrar vikning.
Sedan tidigare finns ett klockkort med 100 MHz klocka (PXI-5404)och ett switchkort med
500 MHz bandbredd (PXI-2593). Kortet kan konfigureras som 16x1, två 8x1 eller tre 3x1 kanaler med 50 ohms impedans.

Mot slutet av året kommer ett synkroniseringskort (PXI-6653) som kan användas för att synkronisera kort i ett eller flera chassin. Synkroniseringsklockan har en upplösning ner till 711 ns.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)