JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programmera styrkretsen med Labview

Programmera styrkretsen med Labview och skapa intelligenta sensormoduler utan större ansträngning. Det var en av framtidsvisionerna på NI Week.
- Jag vill inte sia om hur lång tid det är kvar tills vi lanserar en produkt men jag kan redan nu visa upp en fungerande sensormodul med en Arm-processor som är programmerad i Labview, säger Mike Santori, som är ansvarig för strategisk utvecklaing av programvaran.

Labview har sedan födelsen varit ett grafiskt programmeringsspråk för persondatorer. Men med lanseringen av Labview 7 Express i maj har NI utökat sitt intresseområde till att även omfatta handdatorer och FPGA-kresar. Det är en begränsad version av realtidsversionen av Labview går att köra på dessa plattformar. Men i företagets framtidsversion ska programmet användas för att programmera inbyggda system som exempelvis sensormoduler.

- Ett av problemen är att välja vilken eller vilka processorer vi ska stödja, säger James Truchard.

Den sensormodul som Mike Santori frestade besökarna med var inte mer än några kvadratcentimeter stor och innehöll en Arm7-processor och en tvåaxlig mikromekanisk accelerometer. Arm-processorn är programmerad i Labview och sköter signalbehandlingen liksom kommunikationen med omvärlden som sker via ett IR-gränssnitt.

- Men det kan lika gärna ske via något trådlöst protokoll. Vi vill bara visa att man kan använda Labview i inbyggnadstillämpningar.

Programmet upptog inte mer än 150 kByte av flashminnet som var på 2 Mbyte och processorn klockade i 33 MHz. Sensorn har en unik IP-adress och kan lagra upp till 1000 mätvärden.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)