JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dumma sensorer blir nästan smarta

National Instruments har tillsammans med 15 sensortillverkare skapat en databas som bland annat innehåller kalibreringsdata för miljontals sensorer.
Standarden för smarta sensorer IEEE 1451.4 kommer antagligen inte att spikas förrän i december men det är redan nu klart hur den kommer att se ut. En del företag har också börjat sälja sensorer som innehåller ett EEPROM med data om sensorn enligt standarden. Men det finns miljoner och åter miljoner sensorer som redan är i drift och som inte kan uppgraderas.

För att underlätta för alla användare och för att stärka Labviews roll inom automations- och testområdet har NI tillsammans med 15 sensortillverkare skapat en databas på sin hemsida varifrån det går att ladda ner så kallade "Virtual Teds" för dessa sensorer.

Teds står för Transducer Electronic datasheet och innehåller information som namnet på tillverkaren, modellnummer och kalibreringskonstanter. Men användaren kan också lägga in egen information, till exempel information om var sensorn är placerad.

NI har också tagit fram ett tillägg till Labview som gör det möjligt att lägga in Teds-informationen från databasen genom en enkel "drag-och-släpp" manöver så att man slipper att skriva in data manuellt.

Man kan också använda Labview för att uppdatera informationen om sensorn, till exempel om den kalibreras så går det att skriva in de nya konstanterna.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)