JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vill simulera med Labview

Modellering och simulering är två ny verktyg som är på väg att integreras i Labview.
Modellera, simulera och styr. Det brukar vara gången vare sig man ska ta fram en styrning till ett flygplan eller en vanlig tvättmaskin. NI vill gärna vara med i hela kedjan, från modellering till test av de färdiga produkterna. Tanken är att man ska kunna återanvända den kod som genererades vid utvecklingen när det är dags för produktionstest.

På NI Week fick deltagarna en försmak på vad som mer är under utveckling när Mike Santori visade hur man kan använda en teoretisk modell för att få bättre förståelse av sitt system innan man börjar testa på sitt riktiga system.

Ett steg i den riktningen är att stoppa in simuleringsmodeller i Labview Realtime. I fjol kom en koppling till programpaketet Simulink som ger den möjligheten.

- Det var bara början. Vi vill också kunna använda Labview för att göra simulerings- och modelleringsfasen mer effektiv, säger Mike Santori.

Han körde en demonstration av en stötdämpare till en bil. Själva modellen är framtagen i simulink och sedan överförd till Labview.

- Nu kan vi leka med modellen. Jag kan till exempel skicka in en fyrkantsvåg och sedan studera hur stötdämparen uppför sig.

Labview plockar automatisk fram de olika koefficienterna i modellen och sedan är det bara att justera dessa och försöka förstå hur modellen fungerar.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)