JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IVF och Chalmers slår ihop påsarna

Center med 30 anställda ska knyta ihop industri och forskning

Genom att samla resurserna under en hatt ska IVF och Chalmers stärka sina positioner inom elektronikproduktion.
Det rör sig inte om en fusion, utan om ett samarbete.

- Genom satsningen kommer vi att fungera som en enhet. Verksamheterna kommer att samordnas och resurserna därmed utökas, säger Roger Rörgren som är tillförordnad enhetschef för elektronikproduktion på IVF i Göteborg.

Det nya centrat, som ännu inte har något namn, får runt 30 anställda varav ett tiotal kommer från IVF och övriga från Chalmers.

- Vi sitter redan i samma byggnad men vi kommer att flytta ihop i IVFs lokaler för att underlätta samarbetet, säger Johan Liu som är professor på Chalmers och är den som blir chef för centrat.

- Samarbetet skapar en stark nationell bas. Men den nya organisationen får en ökad slagkraft vilket behövs om man ska attrahera utländska kunder.

Fraunhofer en förebild

Lite förenklat kan man säga att verksamheten på Chalmers har fokus på grundläggande forskning kring mikrosystemintegration medan IVF är starkt på tillförlitlighet och industriella tillämpningar.

- Genom att samarbeta kan forskarna få mer industrianknutna frågeställningar och omvänt kan forskningsresultaten få kommersiell användning, säger Johan Liu.

Ett liknande samarbete finns i Berlin där forskningsinstitutet Fraunhofer delar resurser med det tekniska universitetet.

Samarbetet innebär också att IVFs Realab och Chalmers SMIT Centre knyts ihop. Realab, som står för Reliability and Analysis Lab har omfattande erfarenhet om hur man får elektroniken tillförlitlig och producerbar.

SMIT Center, Center for Microsystem Integration Technology at Chalmers, som bildades i våras forskar bland annat på integration av mikrosystem på lågprissubstrat, liksom på mems-kapsling. Även blyfri lödning och ledande lim är två substantiella forskningsområden.

För att förenkla samarbetet kommer Johan Liu och Roger Rörgren att vara anställda på både Chalmers och IVF.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)