JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blind ser med känseln

En sensor som översätter syn till känsel. Den idén gav Annelie Persson förstapriset i Imegos designtävling 2003.- En blindkäpp räcker bara någon meter. En sensor kan känna av saker på längre håll och i olika vinklar, säger hon.
I dag finns blindkäppar med laser. De förlänger räckvidden men uppfattas som klumpiga.
Sensorer är så små att de skulle kunna byggas in i en mobiltelefon. Syninformationen kan avbildas i en strukturskärm som den synskadade fingrar på.

- Jag har hela tiden tänkt på blinda, men det går ju att använda den i alla situationer där det är svårt att se, säger Annelie Persson.

Ett exempel är bilstyrning, där föraren idag tar in mycket information via syn och hörsel. Om bilen dessutom får radar kanske det är bättre att ta in den informationen via andra sinnen.

Bara kvinnor
Alla pristagare var kvinnor i år. Erica Lundh fick andrapriset för en positionssensor i form av en knapp som man fäster på människor för att göra studier i hur byggnader används.

Genom att se var och hur länge människor vistas i olika delar av lokalerna kan man till exempel se vilka utrymmen som är för trånga.
Med sensorn fäst på ett antal bilar skulle man kunna mäta trafikflöden och se var trafikstockningar uppstår.

Tredjepriset gick till Jenny Gertners antistressystem. Det ligger över axlar och överkropp, känner av spänningar och utför massage vid behov.

Imegos designtävling vänder sig till industridesigners och arkitekter och har hållits sedan 1999.

Tävlingen har utökats successivt genom åren. Nästa år delas den upp i två delar. En designdel som idag, och en del som vänder sig till tekniska högskolor med projekt som ligger närmare att realiseras.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)