JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blyfritt gav Bang & Olufsen MQS branschpris

MQS Branschpris, som är mönsterkortsbranschens årliga utmärkelse, går i år till danska hemelektroniktillverkaren Bang & Olufsen.
- Bang & Olufsen får priset för sitt engagerade arbete med att införa blyfri produktion. Företaget är ett föredöme inom den nordiska elektronikindustrin, sade Kent Törnqvist när han överräckte prisplaketten.

Bang & Olufsen representerades av Ole Jensen som är teknisk rådgivare på företaget.

- Vi började arbetet tidigt och fokuserade på möjligheterna istället för att se övergången till blyfritt som ett problem.

Bang & Olufsen tog kontakt med andra företag för att bygga upp sin kunskap. Av B&O:s produkter tillverkas mellan 80 och 85 procent i egna fabriker.

- Mycket av testerna med de nya blyfria materialen gjorde vi själva i våra fabriker.

Tidigt ute
Redan 1998 var de första resultaten klara och dokumenterade i en rapport. Företaget har idag kommit långt i omställningsprocessen även om inga kommersiella produkter tillverkas blyfritt ännu.

- Vi har redan fungerande lödprocesser för omsmältningslödning, våglödning och handlödning. Det återstår dock en del arbete med att kvalificera komponenterna innan alla bitar är på plats.

- Jag tror att alla komponenter vi köper in kommer att vara blyfria från år 2005.

Den 1 juli 2006 träder EU-direktivet i kraft som förbjuder användningen av bly för elektronikproduktion, säger Ole Jensen.

- Ledorden är samarbete och öppenhet. Det nordiska nätverket har en viktig roll att spela och jag tror att det kan ge Norden en tätposition.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)