JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skrivartillverkaren Printdreams i konkurs

Längre än till en prototyp kom inte Printdreams. Den lilla handhållna skrivaren Kistaföretaget håller på att utveckla ser ut att förbli en dröm eftersom pengarna tagit slut.
Till det yttre ser den ut som en förvuxen datamus, Printdreams handhållna skrivare. Tanken är att man ska "stryka ut" text och bilder av valfri storlek med svepande rörelser över papperet. Företaget har tagit fram en prototyp med det återstår ungefär ett år till en kommersiell lansering. Nu är pengarna är slut och Skandia Liv, som äger större delen av företaget, vill inte ensam skjuta till mer.

- Företaget har som princip att inte vara huvudägare och det krävs runt 30 miljoner för att göra den återstående produktifieringen, säger Jan Erik Hedborg, som är vd.

Printdreams samarbetar med två företag kring optiken, med två tillverkare av bläckstrålehuvuden och två kontraktstillverkare.

- Vi har gått ut till våra industriella partners för att se om någon vill gå in men hittills har ingen nappat.

- Det finns en enorm nyfikenhet kring tekniken men samtidigt måste man inse att projektet är förenat med mycken risk. Nu har vi några veckor på oss att hitta en lösning, säger Jan Erik Hedborg.

Företaget har 13 anställda och har förbrukat 45 miljoner kronor sedan starten år 2001.

- Tekniken skyddas av 13 patent och sen har vi källkoden och ett antal prototyper.

Skrivaren innehåller en egenutvecklad optisk navigeringssensor som ska vara en av marknadens mest noggranna. Sensorn håller reda på var Printdreams handhållna skrivare befinner sig men kan användas för andra tillämpningar. Felmarginal anges till "mindre än diametern av ett mänskligt hårstrå" på några centimeters rörelse.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)