JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sistaminutenplan för att rädda Ericssons halvledarfabik i Kista

Slutet närmar sig nu obarmhärtigt för Ericssons båda halvledarfabriker i Kista. Personalen är varslad om uppsägning men allt hopp är inte ute. I sista stund har Vinnova och Stockholms stad dragit igång en räddningsaktion för den större så kallade submyfabben.
- Det är lite av ett "mission impossible" men vi tycker ändå att det är värt att försöka.
Det säger Per Eriksson som är generaldirektör på Vinnova, Verket för Innovationssystem.

Efter att ha fått propåer från både Ericsson och Infineon tog han i somras tillsammans med Stockholms stad initiativ till en utredning som ska titta på möjligheterna att rädda kvar Ericssons halvledartillverkning i Kista.

När Infineon köpte Ericssons halvledarverksamhet i juni förra året var det bara konstruktionskunskapen man ville åt. De båda halvledarfabrikerna i Kista ansågs för små för att vara värda att satsa på.

Produktionen håller därför på att flyttas över till en av Infineons halvledarfabriker i Tyskland och när det är klart i början på nästa år ska fabriken i Kista avvecklas. Om det genomförs förlorar Sverige den enda större halvledarfabrik som finns i landet.

- De har en världsunik kompetens som det vore väldigt svårt att komma tillbaka till om fabriken lades ner, säger Per Eriksson.

Grundtanken i räddningsplanen är att göra om submyfabriken till ett foundry för rf-kretsar. För att det ska fungera måste man få Infineon som långsiktig kund.

På Infineon är man inte helt avvisande till planerna.

- Om det blir billigare för oss att tillverka i Kista än att flytta produktionen till Tyskland är vi intresserade, men det börjar bli bråttom. Senast till årsskiftet måste det komma ett beslut, säger Johan Tingsborg som är chef för Infineons verksamhet i Kista.

- Grundproblemet är inte kvaliteten på fabriken utan storleken. Den är helt enkelt för liten för att kunna ge konkurrenskraftiga priser.

Bo Andersson, som är chef för Ericssons halvledarfabriker vill inte dra allt för stora växlar på räddningsaktionen.

- Det stod klart vid Infineons köp att produktionen hade en begränsad livslängd, säger han.

Den äldre och mindre fabriken ska tas ur drift inom några veckor medan den större och modernare så kallade submyfabben avvecklas om ungefär ett halvår.
Verksamheten driv idag formellt sett av Infineon som också äger maskinerna. Personalen är dock fortfarande anställd av Ericsson, som även äger lokalerna.

Acreo arbetar nu tillsammans med ett antal andra myndigheter och konsulter med att föröka sy ihop en lösning. Bland annat har myndigheten Invest in Sweden Agency till uppgift att hitta finansiärer.

För även om tanken är att bilda ett kluster med Acreo, KTH och submyfabben så kommer staten inte att gå in med några större summor för att rädda kvar tillverkningen.

- Vi försöker se om det går att driva verksamheten vidare på dess egna meriter, säger Hans Hentzell som är vd på forskningsbolaget Acreo och den som leder utredningen.

- Processerna är mycket konkurrenskraftiga och det finns en rad företag som har behov av mindre volymer. Idag har de svårt att komma in hos de större tillverkarna.

Submyfabriken tillverkar huvudsakligen rf-kretsar i en BiCMOS-process med en kanallängd på 0,5 μm men man har kört prototyper på 0,25 μm.

Ericsson har under årens lopp investerat drygt en miljard kronor i fabriken som har en produktionskapacitet på 20 000 åttatumsskivor per år.

Sedan Infineon tog över produktionen för ett år sedan har man enligt uppgift förbättrat produktiviteten en faktor två till fyra.

- Det finns mer intresse än vi trott, men det ska mycket till för att det ska gå vägen. Dessutom är det bråttom, bitarna måste vara på plats redan under september för att vi ska lyckas, säger Per Eriksson.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)