JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Öppen IP ska gynna arabvärlden

Gratis intellektuell egendom ska sätta fart på kretsutvecklingen i arabländerna. Det hoppas i all fall tre unga arabiska elektronikingenjörer och startar föreningen Handasa Arabia (arabisk ingenjörskonst).
Det finns redan en förening för öppna IP-kärnor, Open Cores. De båda föreningarna har ett fritt utbyte. Det som skiljer ut Handasa Arabia är det uttalade målet att gynna den tekniska utvecklingen i arabvärlden.

Den kretskonstruktion som lärs ut på arabiska universitet är av högsta kvalitet enligt Mohamed Salem, som själv blev elektronikingenjör på universitetet i Kairo. En annan av grundarna är utbildad och verksam vid Birzeit-universitetet i Palestina.

- Problemet är att företag som sysslar med kretskonstruktion är extremt sällsynta här. Det finns kvalificerade ingenjörer, men möjligheten för dem att tillämpa sin vetskap är begränsad, säger Mohamed Salem.

- Handasa Arabia är ett försök att föra samman dessa utspridda talanger.

Idag emigrerar de istället, och återfinns på universitet och företag i väst. Handasa Arabia tror att Linuxmodellen med öppen programvara, där alla bidrag är allmän egendom, kan vara lösningen.

- Tänk på all energi som slösas på att företag ska ta fram sin egen lösning på ett och samma problem, säger Mohamed Eldesoky, en av grundarna.

- I utvecklingsländer har man inte råd att lägga miljoners miljarder på forskning och utveckling.

De två huvudprojekteten på Handasa arabia just nu är Ofoq, en handdator i en krets, och Nour, en basbandskrets för Bluetooth.

WWW: www.handasarabia.org
WWW: www.opencores.org

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)