JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronikgruppen köper Miko

Konkursade Miko lever kvar under eget namn och med Elektronikgruppen som ny ägare.
- Vi har försökt i många år att stärka vårt utbud av aktiva komponenter. Nu kan vi göra det genom att köpa Miko, säger Johnny Alvarsson som är vd på börsnoterade Elektronikgruppen.

Miko är starkt på minnen och skärmar. Företaget har bland annat agenturen för Samsungs DRAM och flashminnen liksom LCD-skärmar från Philips och Samsung.

- Överlappet med våra egna agenturer är ganska litet men vi ska sätta oss ned titta på det så snart som möjligt.

Miko gick i konkurs den 2 september - det Elektronikgruppen köpt är alltså konkursboet. Man ägde den fastighet i Norsborg utanför Stockholm där bolaget huserat. Vad som ska hända med huset är ännu inte klart, annat än att nya Miko kommer att sitta kvar där som hyresgäst. Nya Miko blir ett självständigt dotterbolag, och personalen behålls i princip intakt.

- Vi köper rörelsen och namnet men inte lagret, det finns kvar hos konkursförvaltaren, säger Johnny Alvarsson.

Miko redovisade ett underskott i fjol på 21 miljoner på en omsättning på 107 miljoner kronor. Orsaken var en större lagernedskrivning, orsakad av ett tidigare samarbete med ÖCB. Då ÖCB slutade med beredskapslager av komponenter satt Miko på ett lager osäljbara komponenter värt 20 miljoner kronor.

- Men lagernedskrivningen var inte den stora orsaken till konkursen. Minst lika viktigt var att man inte kom överens med banken, säger konkursförvaltaren Göran Grundén på Landskog Malmström Advokatbyrå.

Banken - Nordea - sade upp alla Mikos krediter i somras, vilket gjorde situationen ohållbar. I dagsläget är dock både Göran Grundén och Johnny Alvarsson positiva om framtiden.

- Överenskommelsen ger fordringsägarna så mycket de rimligen kan begära under rådande omständigheter, säger Göran Grundén.

- Om man tittar på försäljningen så har Miko inte drabbats särskilt hårt av nedgången. Omsättningen har legat på cirka 100 miljoner de senaste åren. Nu tappar de väl lite i samband med konkursen men jag räknar med att omsättningen åtminstone hamnar på 80 miljoner och att de ska ge ett positivt tillskott, säger Johnny Alvarsson.

Genom köpet avancerar Elektronikgruppen till en fjärdeplats, från dagens sjundeplats, på listan över Sveriges största komponentdistributörer. Omsättning för i år bör bli lite drygt 300 miljoner kronor.

- Storleken är inte viktig. Det gäller att vara lönsam, säger Johnny Alvarsson.

Per Henricsson, Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)