JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telefon-tv i stället för videotelefon

Svenska Visiontech har vänt på bildtelefonkonceptet och lanserar en 1280 x 1024 pixlars LCD-skärm med tv-gränssnitt och surroundljud, som dessutom innehåller kamera och programvara för videotelefoni. Onyx, som skärmen heter, kräver varken pc eller telefon för att fungera, bara en bredbandsanslutning.
- I stället för att slå telefonnumret på en telefon slår du ett IP-nummer med fjärrkontrollen, säger Max Tahiri, vd för Visiontech.

Onyxen är kompatibel med Netmeeting och konkurrenter som Sony, Tandberg och Polycom som tillverkar liknande system. Men enligt Max Tahiri är Visiontechs system minst 40 procent billigare än konkurrenternas. Det innebär fortfarande en nätt prislapp på 45 000 kronor, vilket gör telefon-tv:n till en lyxprodukt snarare än en konsumentpryl. Åtminstone än så länge.

- Det här är ett pris som kommer att sjunka med volym, tror Max Tahiri.

Visiontech har arbetat med bildtelefoni sedan starten år 2000, först med ISDN-gränssnitt, sedan med bredbandsanslutning. Då har det framför allt rört sig om bordstelefoner med skärm. Företaget har hittills sålt över tusen enheter, varav 70 procent utomlands.

- Vi säljer mycket till hörselskadade och handikappade, som inte har någon glädje av en vanlig ljudtelefon påpekar Max Tahiri.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)