JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre sorters spinntronik

Spinn är en egenskap hos elektroner som är nära förknippad med magnetism. Normalt spinner elektroner litet hur som helst, men om elektronerna i ett material spinner i samma riktning får man ett magnetiskt fält.
Denna egenskap har man länge försökt tämja inom mikroelektroniken. Eftersom elektronens spinn är relativt beständig och olika spinn är lätt att urskilja vore egenskapen perfekt för datalagring. Detta breda fält kallas med ett samlingsnamn för spinntronik.

Man kan tala om tre olika sorters spinntronik.

Den första finns redan idag. Såväl skivminnen som MRAM använder magnetism för datalagring, och tekniken för att läsa och manipulera magnetismen blir allt mer sofistikerad. Men det rör sig fortfarande om material som är åtskilda från det elektriska på samma sätt som elektronik och optik utgör två olika domäner.

Både magnetiskt och halvledande
Den andra sorten, och det är här zinkoxiden kommer in, är material som både har halvledaregenskaper och är magnetiskt. På detta sätt hoppas man åstadkomma stora vinster för mikroelektroniken. Spinntransistorn är ett exempel, men det finns de som hävdar att spinntroniken kommer att leda till nya, ännu okända sätt att bygga elektronik på.

Den tredje och mest avlägsna sortens spinntronik går ut på att man manipulerar enskilda elektroners spinn för datalagring och beräkningar. Detta anses av många vara den bästa vägen till kvantdatorer, men då är vi inne på områden som än så länge gränsar till science fiction.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)